Srijeda, 31.05.2023.

Zemaljski muzej BiH: Sarajevski kiseljak obilježava 130 godina postojanja

U Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu otvorena je izložba pod nazivom "130 godina u kapi vode", kojom kompanija Sarajevski kiseljak simbolično obilježava 130 godina postojanja i početka komercijalnog punjenja ove gazirane prirodne mineralne vode u boce. 

- S obzirom na to da je podrška očuvanju i razvoju kulture dio temeljnih vrijednosti koje gajimo, u sklopu aktivnosti povodom ovog značajnog jubileja odlučili smo podržati jednu od najznačajnijih kulturnih ustanova, Zemaljski muzej BiH, koji sa 133 godine starosti spada među rijetke "žive vršnjake" Sarajevskog kiseljaka. Osim godina, Sarajevski kiseljak i Zemaljski muzej spaja i činjenica da u sebi sadrže ono najbolje iz ove zemlje: prirodno i historijsko blago, koje govori o stoljetnim uspjesima, dostignućima i tradiciji. Izložbom "130 godina u kapi vode" želimo dati doprinos radu Zemaljskog muzeja i afirmaciji kulture u BiH te iskazati poštovanje prema lokalnoj zajednici u kojoj je Sarajevski kiseljak nastao. Nadamo se da će posjetioci Muzeja uživati u postavci kojom slavimo prošlost, dok istovremeno s optimizmom gledamo u budućnost - kazao je Admir Suljević, direktor Sarajevskog kiseljaka. 

Izložbu čini više od stotinu predmeta iz muzejske zbirke porijeklom iz Kiseljaka i njegove okolice, koji  predstavljaju dio tradicije i podneblja u kojem je ova kompanija nastala i razvijala se kroz vremena:  nakit, odjeća, obuća, posuđe, dijelovi namještaja, alatke i još mnogo toga što vrijedi čuvati i vidjeti. 

- Predmeti iz kolekcija Zemaljskog muzeja BiH koji su predstavljeni na ovoj izložbi odražavaju dio bogate kulture i prošlosti kiseljačkog kraja, a posebno se ističe  kolekcija višnjičke keramike. Smatra se da se proizvodnja ove keramike razvila radi blizine izvora mineralne vode koja se, prema kazivanjima, najbolje mogla transportovati i očuvati u ovim posudama. Izrazita dekorativnost ovih predmeta, neuobičajena za seosku keramiku, ogleda se u mnoštvu iscrtanih ukrasa, ali i u prefinjenoj formi koja je izdvaja iz mnoštva predmeta seoske keramike s prostora Bosne i Hercegovine - kazala je Lebiba Džeko, savjetnica u Zemaljskom muzeju BiH.

Izložba će biti otvorena do 22. oktobra. U čast spomenutog jubileja Sarajevski kiseljak je polovinom 2021. godine na tržište plasirao specijalnu retro ediciju boca, s etiketama iz proteklih decenija, koje predstavljaju svojevrsnu historijsko-kulturnu ostavštinu. Također, nedavno je objavljena i fotomonografija "130 godina Sarajevskog kiseljaka" u kojoj je autor, novinar, publicista i hroničar Raif Čehajić, na 160 strana detaljno i upečatljivo prikazao nastajanje, razvoj i djelovanje kompanije sa svim izazovima i postignućima te njenom utjecaju na identitet i razvoj lokalne zajednice.

Sarajevski kiseljak, zajedno s kompanijama Jamnica plus u Hrvatskoj, Mg Mivela d.o.o. u Srbiji, Jamnica mineralna voda d.o.o. u Sloveniji te Jamnica Water Kft. u Mađarskoj dio je organizacijske divizije Grupe pića unutar Fortenova grupe.

Promišljenim ulaganjima u modernizaciju, razvoj i nove tehnologije Grupa pića došla je do pozicije jednog od najmodernijih evropskih proizvođača mineralnih voda i bezalkoholnih pića s ukupnom godišnjom proizvodnjom većom od 600 miliona litara, što je čini najvećim proizvođačem u ovom dijelu Evrope. 

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh