open-navfaktor-logo
search
Skup u Tuzli
"Žene Srebrenice" o Handkeu: To je Nobelova nagrada za fašizam
Potpredsjednica Udruženja "žene Srebrenice" Nura Begović, kaže da će porodice žrtava zvanično tražiti da Komitet Kraljevske švedske akademije nauka preispita svoju odluku
11.10.2019. u 13:39
get url
text
Mirni protest "Žena Srebrenice" u Tuzli
Mirni protest "Žena Srebrenice" u Tuzli

Udruženje "Žene Srebrenice" danas je u Tuzli održalo svoj tradicionalni mirni protest na kojem je izraženo ogorčenje činjenicom da je Nobelovu nagradu za književnost dobio negator genocida Peter Handke. Naglašeno je da porodice žrtava genocida u Srebrenici još uvijek tragaju za oko 1.300 članova svojih porodica, a njihova borba za istinu ovom odlukom sigurno je dobila težak udarac, jer zahvaljujući Handkeovoj nagradi sada likuju brojni negatori genocida.

- Ovo i nije toliko iznenađenje kada znamo ko je sve bio dobitnik u posljednje vrijeme. Meni da sutra dodijele Nobelovu nagradu ne bih je primila, kada vidim ko je sve nagrađen - kaže Hajra Ćatić, predsjednica "Žena Srebrenice", udruženja koje je jednom prilikom predloženo za Nobelovu nagradu.

Potpredsjednica Udruženja "žene Srebrenice" Nura Begović, kaže da će porodice žrtava zvanično tražiti da Komitet Kraljevske švedske akademije nauka preispita svoju odluku.

- To je nepravična i nemoralna odluka, kojom se dodatno minimiziraju žrtve genocida. Nacionalisti i zločinci su uzeli maha, to je nagrada za fašizam - kaže Nura Begović.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.