open-navfaktor-logo
search
Posjeta
Zenica: Izetbegović i Novalić najavili veću podršku za ZDK i Kliničku bolnicu
Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović i premijer Federacije BiH Fadil Novalić, boravili su u posjeti Kantonalnom odboru SDA Zeničko-dobojskog kantona i Glavnom odboru SDA Zenica, nakon čega su obišli i Kantonalnu bolnicu Zenica (KBZ).
04.06.2021. u 17:42
get url
text
Detalj tokom posjete Zenici

U delegaciji su bili i ministri u Vladi FBiH, kadrovi SDA Amir Zukić i Šemsudin Dedić, a direktor KBZ-a Rasim Skomorac tom je prilikom izvršio i prezentaciju projekta "Poboljšanje energetske efikasnosti KBZ-a", za koji je već raspisana tenderska procedura za početak radova.

- Došli smo da vidimo kako se može ostvariti još uspješnija saradnja, šta, praktično, federalni nivo može dodatno pomoći. Oni su, već, u jakom kontaktu sa Federalnom vladom - kazao je Izetbegović, koji je podvukao kako je dobro da rastu ekonomski parametri.

Svuda gdje su došli, ističe Izetbegović, ekonomski parametri su u naglom porastu te smatra kako će brzo sustići te doći na predpandemijski nivo. Broj zaposlenih bi, najavljuje, već jesenas mogao biti izjednačen, a kada su u pitanju BDP, prikupljanje poreza, industrijska proizvodnja, uvoz-izvoz... već u proljeće 2022. godine.

- Ali, sve to treba snažno, još, podržati. Zato smo tu. Što se tiče same bolnice, ona traži potporu. Prezentiran nam je projekat utopljavanja zgrada, uvođenja nove kotlovnice, izrada novih fasada, krovova, dogradnje... koji je jako dobar i koji će biti poduprt kreditom EBRD-a. Ali je potrebna i dodatna finansijska podrška za nabavku opreme. Recimo, novog linearnog arceleratora. Tu se očekuje potpora federalnog nivoa, koja neće izostati - obećao je Izetbegović.

Premijer FBiH Fadil Novalić najavio je kako za 10-ak dana za KBZ šalju 3.610.000 KM te još 700.000 KM za Opću bolnicu Tešanj.

- To je naš udio, kada je u pitanju direktni transfer. Međutim, indirektno, kada gledate, mi smo prošle godine transferirali u ZDK, čini mi se, 34 miliona KM, koji je imao samo tri namjene - prevazilaženje problema od pandemije u ekonomskom, zdravstvenom i socijalnom smislu. U ta 34 miliona, morao je biti dio za zdravstva i jeste. Koliko znam, bio je 6,5 miliona KM - kazao je Novalić.

Dodao je kako je njegova vlada, još prije tri godine, izradila Zakon o restrukturiranju zdravstvenih ustanova, koji je, u predpandemijsko vrijeme, "bio potpuno postavljen drukčije".

- On je težak 210 miliona KM i bio je usmjeren prema tercijarnom zdravstvu. Međutim, pandemija je pokazala da su teret, ravnopravno, nosile i bolnice koje su sekundarno zdravstvo. Ako ste primjetili, ja sam taj zakon pred samo usvajanje povukao. To je moja ustavna nadležnost i mogućnost - podsjetio je Novalić, koji je dodao da se na takav korak odlučio zbog činjenice da taj zakon "ne odgovara vremenu u kojem živimo".

- Apsolutno, tih 210 miliona KM, mora da završi - dominantno, čak, u objektima sekundarne medicinske zaštite, kao što je bolnica Bihać, Zenica, Travnik, Mostar... Jer se pokazalo, naime, da su nosile isti teret kao i klinički centri. Onda se postavlja pitanje: Odgovara li taj zakon potpore samo kliničkim centrima? Tako da sam, ovdje, danas najavio značajanu potporu i u tom vidu. Kolika će biti potpora, zavisi od Parlamenta FBiH. Mi ćemo, vrlo brzo, vratiti taj zakon - najavio je Novalić.

Prošle je godine, napomenuo je Novalić, Vlada FBiH grant-sredstvima potpomogla ZDK s ukupno 60,3 miliona KM.

- To je, s obzirom da imate dobru privredu - kroz korona zakone, uredbe i kroz direktni transfer kantonalnoj vladi, to je asimetrično više, ali to je dobro- meni je to drago, zato što je to "povukla" privreda. Naročito u Tešnju, Visokom, Zenici...- kazao je Novalić.

Direktor KBZ-a Rasim Skomorac istakao je kako je gostima prezentirao plan rekonstrukcije KBZ-a te aktivnosti tokom Covid-pandemije, odnosno ukupni angažman zeničke bolnice.

- Na neki način, tražili smo od Federalne vlade da se poveća količina sredstava koja se usmjeravaju prema drugim bolnicama, ne samo kliničkim centrima, pa i prema ovoj bolnici.

Tražili smo razumjevanje za, određene, buduće investicije koje su potrebne ovoj ustanovi i građanima ovog kantona - kazao je Skomorac.

KBZ je predviđena da bude nastavna baza za Medicinski fakultet Univerziteta u Zenici, a Skomorac ističe da su u komunikaciji sa Fedralnim ministarstvom zdravstva.

- Pri kraju smo sa prikupljanjem dokumentacije i očekujemo da će se iduće sedmice, možda, moći biti u prilici da uputimo ovu, potrebnu dokumentaciju prema Federalnom ministarstvo i da čekamo njihovu odluku da se, eventualno, dodijeli status univerzitetske bolnice za određeni broj klinika - najavio je Skomorac.

Razvikat KBZ-a, osim što bi osigurao bolje uslove za liječenje pacijenata, podvukao je skomorac, osigurao bi i bolje uslove rada za azposlenike te njihovu veću motivaciju za ostanak u toj ustanovi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.