open-navfaktor-logo
search
Nezadovoljstvo
Zenički prosvjetari protestovali zbog naplate ovjere dokumenata za konkurse
Gradonačelnik Fuad Kasumović kaže da Gradska uprava i gradonačelnik ne mogu mijenjati odluke Gradskog vijeća, a prosvjetare je uputio da se žale Vladi ZDK
02.08.2019. u 15:00
get url
text

Stotinjak zeničkih prosvjetnih radnika protestvovalo je ispred zgrade Gradske uprave Zenica, nezadovoljni što im se od ovog ljeta naplaćuje ovjera dokumenata za prijavu na konkurse za zapošljavanje, a koji su u toku u svim općinama Zeničko-dobojskog kantona.

Grad Zenica, naime, nakon što nekoliko godina nije naplaćivao administrativne takse prosvjetarima koji imaju ugovore o radu do 15. augusta, od ovog ljeta ponovo naplaćuje ovjeru.   

Gradonačelnik Fuad Kasumović kaže da Gradska uprava i gradonačelnik ne mogu mijenjati odluke Gradskog vijeća, a prosvjetare je uputio da se žale Vladi ZDK jer, kako je ustvrdio, nije reagirala na prijedlog Gradske uprave Zenica da, kao što je slučaj u nekim drugim kantonima, radnici mogu konkurisati samo s kopijama.

Ovjerene kopije, naveo je Kasumović, dostavljali bi samo oni koji budu primljeni na posao.

- U svim općinama ZDK, stanje je u tom smislu redovno. Dakle, ne naplaćuje se ovjera dokumenta, osim u Gradu Zenica - ističe  kantonalni ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK Spahija Kozlić.

Sve ostale općine u ZDK, kaže Kozlić, našle su adekvatan model da se prosvjetne radnike oslobodi plaćanja ovjere dokumenata.

-Meni je jako žao što se to desilo u Gradu Zenici. Vi znate da su administrativne takse u nadležnosti lokalne uprave, odnosno općina i gradova te da Ministarstvo, odnosno Kanton, po tom pitanju nema nikakvih ingerencija - podsjeća Kozlić.

Odluka o administrativnim taksama Grada Zenica, smatra on, vrlo je jasna te da član 13 govori da se za vrijeme konkursa prosvjetari mogu osloboditi plaćanja taksi.

- Koristim priliku da pozovem Gradsku upravu da nađu model da prosvjetne radnike oslobodi plaćanja ovjere dokumenata u toku konkursne procedure - kaže resorni ministar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.