open-navfaktor-logo
search
Održana sjednica
Zgrada DPO-a odlukom Gradskog vijeća Sarajevo postala vlasništvo grada
Gradsko vijeće Sarajeva prihvatilo je prijenos prava vlasništva i posjeda nad zgradom DPO-a, na adresi Hamdije Kreševljakovića broj 3, te postaje vlasnik, posjednik i upravitelj te zgrade.
26.07.2022. u 16:49
get url
text
Gradsko vijeće Sarajeva

Odluka o prihvatanju prijenosa prava vlasništva i posjeda bez naknade i davanju saglasnosti gradonačelnici Grada Sarajeva za potpisivanje – zaključivanje Ugovora o prijenosu prava vlasništva i posjeda bez naknade, na adresi Hamdije Kreševljakovića 3 (zgrada DPO-a), statutarnog sjedišta Grada Sarajeva, donesena je jednoglasno.

Vijećnici su po hitnom postupku donijeli Odluku o dodjeli u zakup dijela objekta Željezničke stanice Bistrik, čime se završava revitalizacija objekta te se uz muzejski sadržaj i novim ugostiteljskim dodatno obogaćuje turistička ponuda.

VEZANI TEKST - Miličević o Odluci Gradskog vijeća Sarajevo: Parlament FBiH se nalazi u zgradi DPO od 1996. godine

Po hitnom postupku usvojena je i Odluka kojom Gradsko vijeće Sarajeva daje saglasnost gradonačelnici Sarajeva za potpisivanje Sporazuma sa Gradom Sanliurfa, Republika Turska, o postavljanju dva jarbola sa zastavom Grada Sarajeva i zastavom zvanične maskote XIV Zimskih olimpijskih igara - "Vučko“ na lokaciji kod stadiona Koševo u Sarajevu.

Gradski vijećnici usvojili su Odluku kojom se Gradsko vijeće opredijelilo za pridruženje Grada Sarajeva CIVITAS mreži evropskih gradova. Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić će, po stupanju na snagu te odluke, u ime Grada Sarajeva potpisati Deklaraciju kojom će Grad Sarajevo postati član jednog od vodećih programa Evropske unije u postizanju ciljeva održive mobilnosti i prometa.

Shodno opredjeljenju Grada Sarajeva da učestvuje u aktivnostima koje se provode iz oblasti urbane mobilnosti, te u skladu sa usvojenim Planom održive urbane mobilnosti (SUMP) za Sarajevo i Sporazumom o saradnji koji je potpisan između Grada Sarajeva i Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo, članstvo u CIVITAS-u otvorit će dodatne mogućnosti i prilike za unapređenje kvaliteta urbane mobilnosti u Sarajevu. Do sada je preko 350 gradova potpisalo Deklaraciju.

Usvojena je Odluka o davanju saglasnosti gradonačelnici Grada Sarajeva za potpisivanje Memoranduma o saradnji između Grada Sarajeva, NVO "Naša perspektiva" i Sarajevske regionalne razvojne agencije (SERDA).

Također su vijećnici Odlukom dali suglasnost gradonačelnici Grada Sarajeva za zaključivanje Sporazuma o bratimljenju između Grada Sarajeva, Bosna i Hercegovina, i Grada Ljubljane, Republika Slovenija, a donesena je i Odluka o sticanju statusa udruženja od posebnog značaja za Grad Sarajevo za "SOS - Kinderdorf International”, saopćeno je iz Gradske uprave Sarajeva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.