open-navfaktor-logo
search
Nakon optužbi SDP-a
Žilić: Nema govora o Banjoj Luci, Laktašima i Bileći, naše robne rezerve su u TK i tu će ostati
Puno bure diglo se nakon današnjeg saopćenja Kantonalnog odbora Socijaldemokratske partije (SDP) u Tuzlanskom kantonu (TK), u kojem su naveli da će se od sada robne rezerve hrane, umjesto u TK skladištiti u Banjoj Luci, Laktašima i Bileći.
11.01.2023. u 17:38
get url
text
Almir Žilić

Direktor Kantonalne direkcije robnih rezervi Almir Žilić za Faktor kaže da su "sve rezerve hrane trenutnno uskladištene u TK i da će tu ostati".

- Na zadnoj sjednici Skupštine TK izmijenjen je dio Zakona o robnim rezervama TK na način da je usklađen sa Zakonom o javnim nabavkama BiH. Ured za žalbe jasno sugerirao da napravimo izmjene, jer smo mi u tenderskim procedurama preferirali Tuzlanski kanton, što nije u skladu s pomenutim državnim zakonom. Zbog toga smo stalno imali žalbe na tendere - pojašnjava Žilić.

Ugovorni organ dužan je da postupa transparentno, da se u postupku javne nabavke prema kandidatima i ponuđačima ponaša jednako i nediskriminirajuće, na način da obezbijedi pravednu i aktivnu konkurenciju, s ciljem najefikasnijeg korišćenja javnih sredstava, u vezi sa predmetom nabavke, navodi se u članu tri Zakona o javnim nabavkama BiH.

- Da bu uklonili diskriminaciju izmjenili smo zakon i naveli da se robne rezerve mogu skladištiti bilo gdje u BiH, jer ukoliko želimo nabavljeti robu po Zakonu o javnim nabavkama BiH, nabavku ne možemo ograničiti samo na TK. Dakle, nema ni riječi o nikakvoj Banjoj Luci, Laktašima i Bileći, naše robne rezerve su u TK i tu će ostati. Mi ćemo naći način da preferiramo Tuzlanski kanton i da roba ostane ovdje - istakao je Žilić.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.