Sudija Željka Marenić kazala je da Sud nije dobio dostavnicu da je Živanoviću, koji je nastanjen u Srbiji, uručen poziv za ročište. Dodala je da dostavnica nije stigla ni za prošlo ročište, 21. septembra, koje je također bilo odgođeno.

- Za ovo ročište Sud je bio poslao poziv preko Interpola, ali ni sad nemamo dostavnicu - rekla je Marenić.

Branilac Petko Pavlović kazao je da nije imao kontakt sa optuženim, te naveo da mu je poznato da se Živanoviću sudi u Srbiji za slične optužbe.

Tužilac Tarik Crnkić rekao je da je u medijima vidio da je Živanović svjedočio u svoju korist na suđenju u Srbiji. Naveo je da djela za koja je optužen u tom predmetu nisu u potpunosti ista kao u postupku pred Sudom BiH.

Crnkić je kazao da bez dostavnice o uručivanju poziva optuženom ne može predlagati dalje radnje u ovom predmetu.

Marenić je rekla da će zbog takve procesne situacije Sud još jednom pokušati da dostavi poziv Živanoviću.

On je optužen za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Srebrenice i Žepe u julu 1995. godine. Tužilaštvo BiH je u decembru prošle godine optužilo Živanovića za učešće u širokom i sistematičnom napadu protiv bošnjačkog civilnog stanovništva zaštićenih zona Srebrenica i Žepa tokom kojeg su VRS i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) izveli operaciju trajnog i prisilnog premještanja civilnog stanovništva iz tih zona, operaciju hvatanja, zarobljavanja i likvidacije oko 8.000 muškaraca.

Navodi se da je Živanović vršio planiranje i rukovođenje aktivnostima potčinjenih jedinica u njegovoj zoni odgovornosti, piše Birn.