open-navfaktor-logo
search
Mjerne stanice
Živinice, Ilijaš, Visoko i Sarajevo jutros najzagađeniji
Prema podacima sa mjernih stanica u 07.00 sati pogoršan je kvalitet zraka u većini gradova Bosne, a najzagađeniji je jutros u Živinicama gdje je Indeks kvaliteta zraka iznosio 219 i vrlo je nezdrav za stanovništvo.
31.01.2020. u 07:54
get url
text

Kod osoba s respiratornim oboljenjima poput astme moguća su značajna pojačanja simptoma i intenziteta bolesti. Povećana je vjerovatnoća negativnih posljedica po respiratorne organe cjelokupnog stanovništva na tom području, upozoravaju iz Eko Akcije.

Oboljeli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji, moraju izbjegavati bilo kakve aktivnosti tokom boravka vani. I svi ostali morali bi izbjegavati produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani.

Zrak je jutros također nezdrav u Visokom, Ilijašu, Sarajevu gdje su izmjereni indeksi kvaliteta zraka iznosili 197, 185 i 182, kao i u Tuzli, Zenici i Lukavcu gdje su indeksi kvaliteta iznosili 171, 168 i 163.

U takvoj situaciji sa kvalitetom zraka u navedenom gradovima moguća je pojava pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme. Svi ostali bi mogli početi osjećati negativan utjecaj zagađenja na zdravlje.

Sljedeće grupe trebaju smanjiti bilo kakve vanjske fizičke aktivnosti: plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe. Produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani trebali bi izbjegavati i svi ostali.

Indeks kvalitete zraka temelji se na mjerenju čestica ( PM2.5 i PM10), ozona (O3), dušikovog dioksida (NO2), sumpornog dioksida (SO2) i emisije ugljičnog monoksida (CO). 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.