open-navfaktor-logo
search
Borba se nastavlja
Život poslije raka: Bosna i Hercegovina ogrnuta u zlatno
Udruženje Srce za djecu oboljelu od raka zvanično je krenulo sa ovogodišnjom kampanjom Zlatni septembar - mjesec podizanja svijesti o dječijem kanceru pod sloganom "Budi zlatan". 
02.09.2020. u 08:56
get url
text
Zemaljski muzej

Kampanju smo započeli na simboličan način, tj. osvjetljenjem značajnih građevina. Ovogodišnjoj kampanji podizanja svijesti poseban štih dali su gradovi Mostar, Bihać, Tuzla i Sarajevo, koji su obojeni u zlatno i ogrnuti zlatnom vrpcom u znak podrške djeci oboljeloj i liječenoj od raka dočekali septembar. Od građevina zlatne su postale Sarajevo - Zemaljski muzej, Akademija likovnih umjetnosti, Zgrada institucija BiH, Mostar – Stari Most, Bihać - Kantonalna i univerzitetska biblioteka Bihać i zvonik crkve Sv.Ante, Tuzla - zgrada Kantonalne privredne komore. 

Cilj kampanje je podići svijest bh. javnosti o problemima s kojima se susreću djeca oboljela i liječena od raka i njihove porodice, a fokus ovoseptembarske kampanje je na periodu nakon izlaska iz bolnice i nakon izlječenja. Djeca najčešće imaju rane i kasne posljedice liječenja hemoterapijom s kojima je potrebno izboriti se, potrebna ima je resocijalizacija i rehabilitacija, nerijetko ostaju fizičke promjene koje su uzrok stigmatizacije, a prisutne su mnogobrojne predrasude u društvu koje je potrebno rasvijetliti. 

Dovoljno govori za sebe činjenica da troje od četvero djece pobijedi u borbi s rakom. Za četvrtu porodicu dogodi se nezamislivo. Ne smijemo zaboraviti ni roditelje i porodice koje su izgubili svoju djecu u ovoj borbi. Potrebna im je velika podrška u borbama koje dolaze poslije.

Kampanja će svoj nastavak dobiti u bh. gradovima: Mostaru, Bihaću, Zenici, Tuzli i Sarajevu, gdje će biti postavljeni info pultovi te će građani imati priliku pružiti svoju podršku kupovinom posebno dizajnirane maske sa zlatnom vrpcom od čije prodaje su sredstva namijenjena djeci oboljeloj od raka, navodi se u saopćenju Udruženje Srce za djecu oboljelu od raka.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.