Odluku je donio Vrhovni sud RS-a na prijedlog entitetskog Tužilaštva, a koje je tražilo produženje pritvora za tri mjeseca.

Zeljković se sumnjiči za tri krivčna djela zloupotreba službenog položaja, a Bojić za pomaganje u zloupotrebi službenog položaja ili ovlaštenja u sticaju sa zloupotrebom u postupku javne nabavke.

Ostala dvojica osumnjičenih u istom predmetu, direktor firme Promeding iz Laktaša Dragan Dubravac i i direktor banjalučke firme Travel for fun Saša Marković, ranije su pušteni da se u nastavku postupka brane se sa slobode.

Tužilaštvo RS-a ih sumnjiči da su, koristeći vanrednu situaciju proglašenu za teritoriju RS-a zbog epidemiološke situacije izvazvane koronavirusom, zajedno i po prethodnom dogovoru, prilikom provođenja postupaka javnih nabavki medicinske opreme oštetili budžet entiteta u znatnom iznosu.

- Doveli su opasnost živote i zdravlje velikog broja zdravstvenih radnika koji su bili korisnici medicinske opreme (odijela i maski), a za koju je utvrđeno da nije bila za medicinsku upotrebu, niti je kao takva pružala odgovarajuću zaštitu od virusa - istakli su iz tužilaštva.

Osumnjičena četvorka je uhapšena 16. septembra ove godine.