Iako su iz Ministarstva zdravstva prije nekoliko mjeseci potvrdili da je prilikom vakcinacije u Olimpijskoj dvorani Zetra bilo zloupotreba i da su odgovorni prijavljeni nadležnim institucijama u kojima su zaposleni, institucije u Sarajevu nisu Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) odgovorile na više upita o tome šta desilo sa ovim prijavama.

Ministar zdravstva KS Haris Vranić je krajem maja 2021. za medije izjavio da je vakcinacija vršena mimo protokola vakcinacije na dva punkta u Zetri.

VEZANI TEKST - Vlada KS mjesecima krije imena ministara koji su se vakcinisali u kabinetima

On je tada rekao da su dvije uposlenice Doma zdravlja Kantona Sarajevo vakcinisale širu porodicu jedne uposlenice Zavoda za javno zdravstvo kao i dvoje građana koji nisu u sistemu zdravstvenog osiguranja kantona.

- Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo je prijavilo ove neregularnosti direktorima Doma zdravlja i Zavoda za javno zdravstvo koji će se odrediti o narednim koracima u ovom slučaju - rekao je krajem maja Vranić.

Mjesecima kasnije, iz Ministarstva zdravstva ne odgovaraju na više upita BIRN-a BiH upućenih tokom nekoliko sedmica o tome kakve su mjere poduzimali zbog prijava koje se odnose na zloupotrebe prilikom vakcinacije, te da li su o tome obaviještene nadležne institucije.

Iz kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo također nisu odgovorili na upit, dok su iz Doma zdravlja Kantona Sarajevo ranije naveli da kompletan proces vakcinacije u Zetri vodi vakcinalni tim imenovan od Ministarstva zdravstva i da odgovore treba tražiti od njih.

U sarajevskom Kantonalnom tužilaštvu nisu mogli reći da li je bilo prijava za zloupotrebe tokom vakcinacije i da li je u vezi sa tim formiran predmet, dok u policiji kažu da nisu "zaprimili" takvu prijavu.

VEZANI TEKST - Iz Vlade saopćili detalje o zloupotrebama: Kako se mimo reda vakcinisalo u Zetri

- Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo nije zaprimila, niti postupala po prijavama građana ili Ministarstva zdravlja KS-a koje se odnose na "neregularno" vakcinisanje u Olimpijskoj dvorani Juan Antonio Samaranch - kazali su u sarajevskom MUP-u.

Iz Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo su odgovorili da u proteklom periodu nije zaprimljena nijedna prijava koja se odnosi na neregularno ili vakcinisanje preko reda protiv koronavirusa u Sarajevu, tako da Ured nije ni poduzimao bilo kakve aktivnosti vezane za vakcinaciju.

Vakcinacija u Sarajevu je počela u aprilu a tokom velikih gužvi u maju građani su se žalili na nepravilnosti i vakcinisanje preko reda. Vranić je nakon toga naredio istragu, nakon koje je saopštio da su utvrđene nepravilnosti ali da nije bilo vakcinacije van dvorane Zetra.