open-navfaktor-logo
search
Državljanstvo
Znate li koliko je Bosanaca i Hercegovaca proglašeno apatridima i zbog čega
Državljanstvo Bosne i Hercegovine do sada je oduzeto za 1.212 osoba u postupku revizije državljanstva stečenog naturalizacijom (prirođenjem) i to u periodu od 1999. godine do danas, kažu u Ministarstvu civilnih poslova BiH.  
03.09.2019. u 11:19
get url
text

Državljanstvo Bosne i Hercegovine do sada je oduzeto za 1.212 osoba u postupku revizije državljanstva stečenog naturalizacijom (prirođenjem) i to u periodu od 1999. godine do danas. Potvrđeno je to Faktoru u Ministarstvu civilnih poslova BiH.  

Kako objašnjavaju, većina postupaka koji su rezultirali oduzimanjem državljanstva vođena je do 2015. godine, dok su u posljednje četiri godine oduzeta tri državljanstva, i to po izričitoj želji podnosilaca zahtjeva, a zbog njihove nemogućnosti dostavljanja tražene dokumentacije u postupku revizije.

Na upit o razlozima oduzimanja, u Ministarstvu kažu da je to najčešće nepostojanje stvarne veze između BiH i državljanina koji uobičajeno ne boravi u BiH.

- Nepostojanje stvarne veze sa Bosnom i Hercegovinom, kako je propisano u zakonu, uglavnom znači neprijavljivanje prebivališta uključujući i adresu stanovanja u BiH ili nepodnošenje zahtjeva za izdavanje lične karte državljana BiH u skladu sa propisima o prijavljivanju, prebivalištu i boravištu, te o ličnoj karti državljana BiH – objašnjavaju u Ministarstvu.

Zakona o državljanstvu BiH daje mogućnost da državljanstvo može biti oduzeto i ako je stečeno pomoću prevare, lažnih informacija ili skrivanjem bilo koje relevantne činjenice koja se može odnositi na konkretnu osobu. Do sada je, kako nam je potvrđeno, po tom osnovu oduzeto u samo nekoliko slučajeva.

Upitani šta bude sa osobama kojima bude oduzeto državljanstvo, da li oni postaju apatridi (osobe bez državljanstva), da li imaju mogućnost dobijanja državljanstva neke druge zemlje…, u Ministarstvu odgovaraju:

- Osobe kojima je oduzeto državljanstvo ne postaju apatridi osim samo u jednom slučaju  - ako je državljanstvo stečeno pomoću prevare, lažnih informacija ili skrivanjem bilo koje relevantne činjenice koja se može odnositi na konkretnu osobu. Nadalje, ukoliko apatridi žele aplicirati za prijem u državljanstvo neke od drugih država, postupat će u skladu sa postojećim zakonodavstvom te konkretne države. Stoga nismo u objektivnoj mogućnosti dati odgovor da li apatridi imaju mogućnost dobijanja državljanstva neke druge zemlje jer to određuje, kako smo već naveli, zakonodavstvo konkretne države – zaključuju iz Ministarstva civilnih poslova BiH.  

Između ostalog, zakon predviđa da državljanstvo BiH može biti oduzeto i kada državljanin BiH vrši dobrovoljnu službu u stranim vojnim snagama uprkos pravne zabrane takve službe, kada je državljanin osuđen u ili van područja BiH pravosnažnom presudom, radi preduzimanja radnji kojima se narušavaju ustavni poredak i sigurnost BiH, ili kada je osuđen zbog članstva u organizaciji koja preduzima takve radnje, pod uvjetom da takve radnje ozbiljno štete vitalnim ineresima BiH.  

Također, BiH se može odreći svog državljanina i kada je osuđen u ili van područja države pravosnažnom presudom za krivično djelo koje uključuje krijumčarenje vatrenog oružja, eksploziva, radioaktivnog materijala ili narkotičkih sredstava i psihogenih supstanci; ilegalni prijevoz i trgovinu materijalima i opremom za proizvodnju oružja ili drugih sredstava masovnog uništenja; organizira ili učestvuje u trgovini ljudima i krijumčarenjem ljudima, pod uslovom da takve radnje ozbiljno štete vitalnim interesima BiH…

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.