open-navfaktor-logo
search
Bosanski heroj
Zoranović: Opet bih branio svoju zemlju, ali neka vlast zna da ima mojih ratnih drugova koji nemaju hljeba
Radomir Rade Zoranović iz Sarajeva, borac za odbranu jedine nam domovine Bosne i Hercegovine, poručuje svojim saborcima da danas, na Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine, trebaju biti ponosni jer su časno branili i odbranili svoju zemlju.
15.04.2022. u 12:33
get url
text

Zoranović kaže da kada bi zatrebalo, ponovo bi branio svoju domovinu. Ipak, u njegovom glasu se osjeti gorčina jer, kako kaže, nažalost ima boraca koji su zaboravljeni, koji bukvalno nemaju hljeba da jedu.

"Došao sam i do rahmetli predsjednika Alije Izetbegovića"

- Danas se osjećam ponosno i drago mi je što sam u tim najtežim trenucima novije historije ove zemlje odabrao pravu stranu i branio svoju zemlju. Nema dana da se ne prisjećam ratnih dešavanja. Ja sam borac sa brda Žuč u Sarajevu i boli me nepravda koju doživljavaju heroji ove zemlje.

Ja sam se nekako snašao u ostvarivanju svojih prava jer sam bio uporan i došao sam i do rahmetli predsjednika Alije Izetbegovića. Kapetan sam u penziji koja je solidna, mogu preživjeti, ali ima mojih ratnih drugova koji nemaju hljeba. Vjerujte! Posebno ako nisu ratni vojni invalidi, dragi Bog ih je sačuvao, nisu invalidi, nisu ranjeni, i oni nemaju apsolutno nikakvih primanja. To je sramota! - govori nam razočarano Zoranović koji je u toku agresije bio i ranjen.

Pitali smo ga da li je zabrinut za budućnost naše zemlje.

- Pa vidite, ja nisam političar. Naravno da prijete razne opasnosti, a mislim da one nisu ravne onima kakve su bile 1992. godine jer nema više one "moćne" Jugoslavije. Imamo naših lokalnih državljana Bosne i Hercegovine koji ovu zemlju ne smatraju svojom državom, zna se na koga mislim. Mi se njih plaho ne bojimo.

Što se mene tiče, ja sam spreman još sa svoje 74 godine opet braniti ovu zemlju. Ne mogu biti jurišnik kao prije, ali ima načina da se itekako pomogne ako zatreba - poručuje Zoranović i dodaje:

- Mi obični ljudi ne možemo utjecati mnogo na politička zbivanja počevši od Ukrajine..., ali poruka ljudima i mojim saborcima i mlađima koji nisu bili ni rođeni u vrijeme agresije jest da svi moramo braniti ovu zemlju ako zatreba bez obzira na našu vjersku, nacionalnu, ili bilo koju drugu pripadnost. To je naša moralna, ljudska, pa ako hoćete i zakonska obaveza.

Kaže da ima poruku i za vlast.

"Sirotinja je ovu zemlju odbranila"

- Neka malo više povedu računa o ovim ljudima koji su odbranili ovu zemlju u njenoj najtežoj novijoj historiji. Armija Republike Bosne i Hercegovine je bila sastavljena od običnih, do tada široj javnosti nepoznatih ljudi. Sirotinja je ovu zemlju odbranila i opet bi ona to učinila. Neće oni drugi. I ti drugi ne mogu biti komandanti.

Čestitam Dan Armije RBiH svim borcima, svojoj brigadi Prvog korpusa i svim borcima i hvala im što su bili pripadnici najbolje bosanske vojske. Ovo je prvi put da bosanski vojnik brani bosansku zemlju i odbrani je. Nismo nikoga napadali, mi smo branili i časno odbranili svoju zemlju - kazao je ponosno na kraju našeg razgovora heroj odbrane Zoranović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.