Značajnije poboljšanje kvaliteta zraka se očekuje od večeras u kasnim noćnim satima.

- Prema podacima sa mjernih stanica, zrak je trenutno vrlo nezdrav za cjelokupnu populaciju te se preporučuje smanjeno kretanje kao i izbjegavanje fizičkih aktivnosti na otvorenom.

Lošijem kvalitetu zraka posljednjih dana pogoduju intenzivni i nagli temperaturni obrati, posebno u jutarnjim i večernjim satima, koji uzrokuju nakupljanja zagađujućih materija u nižim slojevima atmosfere, kao i pojačane emisije iz kućnih ložišta, saobraćaj, ali i stabilne vremenske prilike, kao i geografski položaj i slabija strujanja zraka u nižim kotlinskim dijelovima gdje su bilježene najveće koncentracije zagađujućih materija - navodi se u saopćenju.

Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u naredna tri dana očekuju se nestabilne vremenske prilike, uz padavine, praćene jakim vjetrom i bez temperaturne inverzije, koje će dovesti do značajnog poboljšanja kvaliteta zraka.

- Koncentracije zagađujućih materija u zraku se kontinuirano prate, a interventne mjere bit će stavljene van snage po sticanju uvjeta - istaknuto je.

Federalni hidrometeorološki zavod redovno objavljuje podatke o kvaliteti zraka u FBiH, a u tabeli ispod možete vidjeti kakvo je stanje bilo danas u 11 sati.

Kvalitet zraka u FBiH

FHMZ redovno objavljuje podatke o kvaliteti zraka