open-navfaktor-logo
search
Nema nijedne optužnice
Žrtve povodom godišnjice Inzkovog zakona: Zločinci i negatori zločina štite se na najvišem nivou u BiH
U subotu, 23. jula, navršava se godina dana od kada je tadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko svojom odlukom donio Zakon o dopuni krivičnog zakona Bosne i Hercegovine čime je omogućeno sankcionisanje negiranje genicida i zločina protiv čovječnosti utvrđenim presudama međunarodnih i domaćih sudova.
22.07.2022. u 10:04
get url
text

U povodu godišnjice tzv. Inzkovog zakona Udruženje žrtava i svjedoka genocida i udruženje Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa" upozorili su pravosuđe Bosne i Hercegovine, ali i nadležne institucije, međunarodnu zajednicu i javnost da se zaštita zločinaca i negatora zločina realizira na najvišem nivou, ne samo u susjednim državama, nego i u BiH.

- Naime, negatori genocida u Narodnoj skupštini entiteta Republike Srpske usvojili su Zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika u Republici Srpskoj. Ustavni sud Bosne i Hercegovine je 15. jula 2022. stavio van snage odluku Narodne skupštine Republike Srpske o nepriznavanju odluke bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka o zakonu o zabrani negiranja genocida čime je potvrdio ispravnost i utemeljenje Inzkovog zakona - navode iz udruženja.

Podsjećaju da je Tuzilaštvu BiH podneseno oko 40 prijava zbog raznih oblika negiranja, umanjenja ili poricanja zločina, ali nije podignuta niti jedna optužnica.

- Negatori genocida su identični sa zločincima i neprocesuiranje negatora je ustvari nastavak blokada i opstrukcija državne strategije za progon zločinaca, koja se danas naziva 'Revidirana strategija'. Mi žrtve smo do kraja insistirali na donošenju zakona o negiranju i insistirali da se u 'Revidiranoj strategiji' ugradi prioritetni dio o predmetima proslijeđenih od strane Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) iz Den Haga u BiH. Tužilaštvo BiH je ovih dana, konačno, nakon više od pola decenije traženja objavilo informacije o tim predmetima, njih više od 800.

Saznali smo da je više od 300 obustavljeno ili su donesene odluke o nesprovođenju istrage. Kako je moguće da 300 predmeta, njih skoro 40 posto, bude obustavljeno od strane tužilaštava u BiH, a gdje je MKSJ napisao da postoji osnovana sumnja i dao 'zeleno svjetlo' za procesuiranje u BiH. Znamo da su njih 300 skoro svi iz reda srpskog i hrvatskog naroda, a da su predmeti koji su označeni negativno, skoro uglavnom Bošnjaci bili predmeti novih istraga i optužnica - navode u udruženja žrtava.

Kako kažu, primjer "Dobrovoljačke ulice" je najilustarivniji primjer gdje je MKSJ dao negativnu ocjenu, a bh. tužilaštvo podiglo optužnicu.

- Naglašavamo, nema razlike između negatora i zločinaca, a oni koji štite i jedne i druge snose najveću odgovornost i žrtve će biti primorane da podnose krivične prijave protiv odgovornih iz pravosuđa BiH i pred međunarodnim forumima imajući u vidu da se opstrukcija i zaštita zločinaca i negatora realizira sistemski i organizirano. Da li ćemo čekati još pola decenije da saznamo imena (oko 300 osoba sa A liste), koji su amnestirani od strane Tužilaštava u BiH i još možda 30 godina da se podigne optužnica za negiranje genocida, upravo onoliko koliko cijeli svijet čeka optužnicu za opsadu Sarajeva - navodi se u saopćenju.

Udruženje žrtava i svjedoka genocida i udruženje Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa" pozivaju sve nadležne institucije na čelu s Visokim sudskim i tužilačkim vijećem BiH, kao i predstavnike međunarodne zajednice da pokrenu mehanizme kojim bi se spriječila organizirana sabotaža progona ratnih zločinaca i negatora zločina.

- Mi žrtve ćemo nastaviti ukazivati na one koji štite zločince i njihove zločine. Pozivamo Tužilaštva u BiH da hitno stavi u proceduru predmete dostavljene od MKSJ shodno aneksu B takozvane 'Revidirane strategije' i podignu optužnice za negiranje genocida . Nećemo dozvoliti da pobjede zločinci i negatori i njihovi zaštitnici u pravosuđu BiH - navode oba udruženja.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.