open-navfaktor-logo
search
Dom naroda FBiH
Zukić: Izvan SDA i DF-a ne postoji kapacitet da se predloži Vlada FBiH, to nisu blokade, to je pravo većine
Muamer Zukić (SDA) novoizabrani predsjednik Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, naveo je kako su prijedlozi kluba Bošnjaka za rukovodstvo Doma naroda Aida Obuća, te za potpredsjednika FBiH Refik Lendo.
17.01.2023. u 15:57
get url
text

- To je Aida Obuća, bivša premijerka BPK. Očekujemo da taj prijedlog dobije podršku i Doma. Kada su u pitanju potpredsjednik FBiH, mi smo već uputili prijedlog s obzirom na to da su se stekli uvjeti. Trinaest delegata u Domu naroda je potpisalo prijedlog Refika Lendu za predsjednika, odnosno potpredsjednika FBiH. Nakon što je izabran klub, uvjet je da se potpiše predsjednik Kluba i ja sam potpisao tu kandidaturu i prijedlog je već upućen u proceduru - naveo je on.

Kako dodaje, prijedlog potom ide u proceduru Zastupničkom domu koji u roku od 30 dana treba da se očituje o ovom istom.

- Većina u Parlamentu FBiH je višeslojna. To su većine na nivou Doma naroda i Zastupničkog doma, na nivou klubova naroda, u ovom slučaju Kluba Bošnjala. I tu prvu većinu imali smo mi, SDA i DF. I nikoga ne blokiramo.

Mi koristimo pravo većine da donesemo odluku i da predložimo. Ovdje nije trebala ni većina, nego da nazovemo to kapacitet, 11 delegata je trebalo. Sada u drugom krugu predsjednik i potpredsjednici FBiH predlažu Vladu FBiH, ali sva trojica. I opet ovdje izvan SDA i DF-a ne postoji kapacitet da se predloži Vlada FBiH. To nisu blokade, to je pravo većine - naveo je Zukić te dodao: 

- Ja mislim da su svi sporazumi koji su do sada potpisani potpuno preuranjeni. Krenuli su u formiranje vlasti, a da nisu osigurali većinu, odnosno kapacitete koji su potrebni za formiranje vlasti. Ovdje izvan SDA i DF-a ne postoji kapacitet koji je propisan Ustavom i zakonom da bi se formirala Vlada FBiH.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.