- Najoštrije osuđujemo jednokratnu odluku visokog predstavnika u BiH od 27. aprila. Tom odlukom je suprotno Ustavu Federacije BiH nametnuto imenovanje Vlade FBiH suprotno ustavnoj obavezi da na to saglasnost da i potpredsjednik FBiH iz reda bošnjačkog naroda Refik Lendo. Ovakvim pravnim nasiljem je suspendovana izborna volja bošnjačkog naroda koju predstavlja Refik Lendo kao potpredsjednik iz reda bošnjačkog naroda. Radi se o jednokratnoj odluci kojom se potpuno degradira volja Kluba Bošnjaka. S druge strane, navodnim trajnim rješenjem koje se odnosi na naredne izborne procese osigurana je puna zaštita pozicije HDZ-a - rekao je Zukić.

On je pozvao sve zastupnike da uprkos različitim pritiscima i ucjenama, te političkoj i stranačkoj pripadnosti ne glasaju za oktroisanu, neustavnu vladu.

- Time bi visokom predstavniku kao i ostalim međunarodnim faktorima pokazali da ne pristaju na aparthejd i sprečavanje svake šanse da Federacija, a samim tim i Bosna i Hercegovina jednog dana bude moderno, demokratsko i građansko društvo. Posebno pozivam zastupnike iz reda bošnjačkog naroda koji su članovi stranaka "Trojke" da u sebi pronađu dovoljno snage, patriotizma i dostojanstva i da svojim glasanjem ne stavljaju Bošnjake u geto - rekao je Zukić.