- Očigledno je da se u određenim krugovima otpočetka traga za ustavnim rješenjem kojim će se razvlastiti Bošnjaci, a cementirati vlast kod tvrdih hrvatskih nacionalista u Bosni i Hercegovini. Nakon dugog i pomnog kalkulisanja, izgleda da su pronašli način kako da ubiju demokratiju u Bosni i Hercegovini. Jer kako drugačije nazvati čin izmjene Ustava kojim se jednima direktno pogoduje da budu vječna vlast, a druge trajno svrstava u građane drugog reda - navodi Zukić.

Ističe da se na ovaj način ne diskvalificira samo Refik Lendo, potpredsjednik FBiH u ovoj situaciji, nego se trajno pred Bošnjake postavlja nemoguća misija kad je u pitanju veto mehanizam kod uspostave vlasti u FBiH.

- Danas je to Lendo, sutra može biti neki SDP-ovac, DF-ovac… Ali svima treba biti jasno, nakon nametanja izmjena Ustava koje se najavljuju, da Bošnjaci više neće biti ravnopravan politički faktor u FBIH, bez obzira koliko brojni bili˝, smatra Zukić, te dodaje:

- Osim što ruše demokratiju i sve one vrijednosti koje Zapad proklamuje, ne možemo se oteti dojmu da kreatore najavljenih izmjena Ustava FBiH rukovodi prije svega islamofobični cilj - Bošnjaci su muslimani i kao takvima im se ne može dozvoliti da budu bitan politički faktor u jednoj evropskoj državi! Sada je na nama da pokažemo zaslužujemo li državu. Sudbonosni dani našeg naroda su pred nama! Ipak se nadam da Visoki predstavnik nije dio islamofobične, antidemokratske i antibosanske kuhinje u kojoj je najavljeno ustavno rješenje pripremljeno, te da ipak do ovih nametanja neće doći - na kraju želi biti optimističan Zukić.