open-navfaktor-logo
search
Pritisak urodio plodom
Žuljević: Svih šest pacijenata danas na dijalizi u Odžaku, neizvjesno šta će biti u srijedu
Dijalizni pacijenti iz Gradačca, njih šest, danas će ipak biti priključeni na dijalizu u Dijaliznom centru Odžak.
19.04.2021. u 13:00
get url
text

Kazao je to za Faktor Tomislav Žuljević, predsjednik Udruženja dijaliznih i transplantiranih bolesnika Federacije BiH, nakon što je telefon razgovarao sa ovim pacijentima koji su i danas, kao i svakog ponedjeljka u proteklih pet godina, dolazili u DC Odžak.

VEZANI TEKST - Dom zdravlja u Gradačcu odbio da preveze dijalizne pacijente u Odžak

- Svih šest pacijenata danas su priključeni na dijalizu u DC Odžak. To se desilo zbog pritiska medija, ali i nas iz Udruženja. No, neizvjesno je šta će se dalje dešavati. Rješenje koje je Zavod zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona poslao da će oni subvencionirati 35 KM za svakog pacijenta po jednoj dijalizi stigao je u DC Odžak, i proslijeđen je na ruke Perici Jelečeviću, direktoru Kantonalne bolnice Orašje na uvid. Šta će dalje nadležni odlučiti, za sada se ne zna. Jedno je sigurno, da svih šest pacijenata iz Gradačca neće odustati da dolaze u DC Odžak i oni će sigurno tamo biti i u srijedu, da li vozilom Doma zdravlja Gradačac ili svojim vozilima, za sada se ne zna – naglasio je Žuljević.

Podsjetimo, godinama teški bubrežni bolesnici, stopostotni invalidi iz Gradačca, vode borbu sa direktorom Kantonalne bolnice u Orašju Pericom Jelečevićem, koji ih se po svaku cijenu želi riješiti i prebaciti ih u Dijalizni centar u Gračanici. Takvu svoju odluku Jelečević "pravda nerentabilnošću i velikim ekonomskim i finansijskim gubicima", koja, kako navode iz Udruženja dijaliznih i transplantiranih bolesnika Federacije BiH, uopće ne stoji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.