open-navfaktor-logo
search
Posjeta Maroku
Zvizdić i Novalić predstavili potencijale bh. privrede
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić stigao je u zvaničnu pojetu Kraljevini Maroko, gdje ga je uz najviše počasti dočekao predsjednik Vlade Saadeddine El Otmani
17.09.2018. u 16:45
get url
text

Tokom sastanka, predsjedavajući Zvizdić se zahvalio na političkoj i humanitarnoj  pomoći, koju je Kraljevina Maroko pružila u proteklom periodu narodu Bosne i Hercegovine. Upoznao je predsjednika Vlade sa trenutnom ekonomskom i političkom situacijom u BiH i napretku na evropskom putu.

Predsjedavajući Zvizdić i predsjednik Vlade El Otmani su se saglasili da je saradnja BiH i Kraljevine Maroko  na visokom nivou, ali da je ne prati ekonomska saradnja i da se u narednom periodu akcenat treba staviti na jačanje povezivanja poslovnih zajednica.

{$galerijaFotografija}

Zvizdić je rekao da sa bh. strane postoji interes za intenzivnijom saradnjom, posebno u u oblastima namjenske, metalne, drvne, prehrambene i tekstilne industrije, kao i turizma, kulture i obrazovanja. Naglasio je da je u posljednje tri godine sektor turizma ostvario veliki rast i pozvao je građane Maroka da posjete BiH. Rekao je da je neophodno nastaviti aktivnosti na viznoj liberalizaciji. Istaknuo je značaj ratificiranja Sporazuma o trgovinskoj i ekonomskoj saradnji. Razgovarali su i o potpisivanju Sporazuma o saradnji u oblasti vazdušnog saobraćaja i složili su se da bi otvaranje direktne avio linije između BiH i Maroka značajno unaprijedilo mogućnost za razmjenu i turista i roba.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je istaknuo da BiH ima veliki izvozni potencijal i naglasio da su u sastavu delegacije i bh. privrednici, koji će prezentirati svoje potencijale na poslovnom forumu koji će biti održan sutra u Casablanki.

Predsjedavajući Zvizdić je informisao predsjednika Vlade o euroatlantskim aspiracijama i rekao da ti procesi Bosnu i Hercegovinu vode ka  ekonomskom napretku i članstvu u Evropskoj uniji.

Predsjednik El Otmani se zahvalio na posjeti i rekao da Maroko želi saradnju sa BiH u svim oblastima i naglasio posebnu pažnju prema podršci i razmjeni investicija između dvije zemlje. Posebno je istaknuo saradnju u oblasti poljoprivrede, kao i obrazovanja, sporta i kulture.

On  je rekao da je BiH otvorena za saradnju u svim oblastima i istaknuo značaj otvaranja ambasade Kraljevine Maroko u BiH.

Zvizdić je pozvao predsjednika Vlade Kraljevine Maroko da posjeti Bosnu i Hercegovinu.

Sastanku je prisustvovao i premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

Prije sastanka sa predsjednikom Vlade, Zvizdić je posjetio Mauzolej NJ.V. Muhameda V imezar Nj.V. Hasana II i upisao se u Zlatnu knjigu.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić razgovarao je danas u Rabatu i s predsjednikom Zastupničkog doma parlamenta Habibom El-Malkijem i predsjednikom Doma vijećnika Abdelhakimom Benchemasom o bilateralnim odnosima BiH i Kraljevine Maroko.

Tokom susreta istaknuto je da su odnosi dvije zemlje dobri i prijateljski, što rezultira  i potpisanim bilateralnim sporazumima, ali da ima dosta prostora za unapređenje ekonomske saradnje.

Predsjedavajući Zvizdić je upoznao l-Malkija i  Benchemasa sa pozitivnim iskoracima BiH na putu ka EU i izrazio očekivanja da će se ubrzo uslijediti aktivacija MAP-a  i članstvo u NATO savez.

Sagovornici su izrazili opredjeljenje da će se i u narednom periodu unapređivati saradnja na svim poljima i ulagati dodatni napori na povećanju investicija.

Za sutra je planiran nastavak zvanične posjete i obraćanje predsjedavajućeg Zvizdića i predsjednika Vlade Kraljevine Maroko na poslovnom forumu koji će biti održan u Casablanki. 

 

Denis Zvizdić, Maroko
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.