open-navfaktor-logo
search
Reagiranje
Zvizdić poručio Ani Brnabić: Negiranje genocida je zadnja faza njegovog izvršenja
Predsjednice Brnabić, građani Bosne i Hercegovine, a posebno Bošnjaci, znaju da već dugo, skoro stoljeće i po, traju hegemonistički projekti koji pokušavaju negirati Bosnu i Hercegovinu kao historijsku, političku i kulturnu činjenicu, navodi Zvizdić
15.11.2018. u 19:19
get url
text

Povodom tvrdnji predsjednice Vlade Srbije Ane Brnabić da se "u Srebrenici nije desio genocid", reagirao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić.

- Jedna stara mudrost kaže da  "istinu uvijek treba tražiti u stvarnim činjenicama”. Zbog toga osjećam potrebu da, prije svega kao čovjek, a onda i predsjedavajući Vijeća ministara BiH, podsjetim predsjednicu Vlade Srbije na nekoliko stvarnih i kompletnoj domaćoj i međunarodnoj javnosti poznatih i dostupnih činjenica koje su utvrđene u presudama međunarodnih sudova i Suda BiH, a koje nepobitno dokazuju da je u Srebrenici počinjen zločin genocida.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju je, što bi predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić morala znati, u više sudskih predmeta koji su pravosnažno okončani, utvrdio da je u julu 1995. godine počinjen genocid nad bošnjačkim stanovništvom u Srebrenici.

Sve relevantne informacije o sudskim predmetima su dostupne javnosti, pa predsjednici Vlade Brnabić preporučujem neka, prije nego što naredni put da sebi za pravo da pogrešno tumači i neargumentovano komentariše presude, pročita, biće dovoljno i manji dio dokumentacije na osnovu kojih su međunarodne sudije presudile da je nad bošnjačkim stanovnicima u Srebrenici počinjen genocid i najgori zločin u Evropi nakon završetka Drugog svjetskog rata.

Zaprepašćuje činjenica da neciviliziranim negiranjem zločina genocida pokušavate relativizirati planski sprovedeno ubijanje preko osam hiljada nedužnih civila, negirati međunarodno pravo i osporiti presude međunarodnih sudova i postati promotor negiranja genocida kao zadnje faze njegovog potpunog izvršenja.

Predsjednice Brnabić, građani Bosne i Hercegovine, a posebno Bošnjaci, znaju da već dugo, skoro stoljeće i po, traju hegemonistički projekti koji pokušavaju negirati Bosnu i Hercegovinu kao historijsku, političku i kulturnu činjenicu. Sasvim je jasno, i to traje od Garašanina pa preko dogovora Cvetković-Maček, četničke ideogije Moljevića i đenerala Draže, do Miloševićevih velikosrpskih ciljeva i zločinačkog i genocidnog djelovanja Karadzića i Mladića i izvršioca njihovih projekata, da je postojao projekat istrebljenja Bošnjaka i uništenja Bosne i Hercegovine kao države. Ali, nisu svi bosanski Srbi bili na strani zločinačke Miloševićeve i Karadžićeve politike, a Bosna i Hercegovina je uvijek bila puna Bosanaca i Hercegovaca koji je vole i zbog toga projekat njenog uništenja nikada i nikome nije i neće uspjeti i to je činjenica koju trebate zapamtiti.

Zbog toga se historijske činjenice više nikada neće interpretirati prema nalogu ili željama Beograda, niti će uspjeti projekat negiranja genocida, revizije historijskih činjenica ili izjednačavanja žrtava i zločinaca, jer je Bosna i Hercegovina samostalna i suverena država u kojoj, zajedno sa svojim komšijama bosanskim Srbima i Hrvatima, žive državotvorno osviješteni Bošnjaci koji znaju svoju historiju, koji imaju puni i nezaobilazni politički suverenitet i koji su ponosni na moralni kapital koji su ponijeli iz perioda agresije.

Zato, predsjednice Brnabić, počinjeni genocid bi trebao biti razlog za razmisljanje o greškama koje su učinjene u prošlosti, za iskreno pokajanje, i u konačnici za priznanje kao preduvjet neophodne katarze bez koje nisu mogući procesi pomirenja. Nije moguće graditi modernu i prosperitetnu Srbiju, bez suočavanja sa prošlošću. Zbog toga se nadam da će u Srbiji brzo doći lider koji će napraviti prekretnicu i koji će zbog zajedničke budućnosti priznati genocid. Vi to očito ne možete ili ne želite.

I na kraju, historijske činjenice se nikada ne mogu izbrisati, a stotinu puta ponovljena laž uvijek ostaje samo laž, dok je istina samo jedna. A ona glasi da je u Srebrenici počinjen genocid - navodi se u Zvizdićevom reagiranju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.