open-navfaktor-logo
search
Potvrda ispravnosti
Zvizdić: Sud BiH je odbacio tužbu Branka Petrića zbog izbora novih članova CIK-a
Tužba bivšeg člana Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine Branka Petrića Sudu BiH zbog navodnog nezakonitosti odluke Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH o smjeni starih i imenovanju novih članova CIK-a BiH je odbačena.
28.05.2020. u 13:36
get url
text

Kazao je to dopredsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić (SDA) u izjavi za medije tokom današnje sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

- Informacija koju smo dobili prije nekoliko dana jeste da je Sud odbacio tužbu gospodina Branka Petrića na izbor novih članova CIK-a. Mislim da postoji isti takav tužbeni ili žalbeni zahtjev od gospodina Božićkovića. Mi unutar Kolegija nismo postigli konsenzus o stavu Kolegija prema zahtjevu Suda da im odgovorimo na njihov upit i kažemo svoj stav zato što sam ja konkretno bio za to da navedemo potpunu, vrlo preciznu i jasnu hronologiju dešavanja prilikom izbora novih članova CIK-a, da se pozovemo na precizne članova Zakona, a ne nikako paušalno odgovaramo na takva pitanja – pojasnio je Zvizdić.

Sud će, dodaje, morati procijeniti na osnovu podataka i činjenica koje ima u samom žalbenom zahtjevu. O navodnoj nezakonitosti izbora novih članova CIK-a, koja je demantirana ovom odlukom Suda BiH, u posljednje vrijeme govore zvaničnici SNSD-a i HDZ-a BiH.

Zvizdić je, govoreći o obaranju Prijedloga zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatu vrijednost, kazao da je to bila jedina ekonomska mjera za saniranje ekonomskih posljedica pandemija koronavirusa, te da je zbog toga očekivao podršku delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

- Očekivao sam da će imati dovoljno razumijevanja za realni sektor, dovoljno razumijevanja da je više od 30.000 poslovnih subjekata podržalo ovaj prijedlog i imati dovoljno za razumijevanja za argumente koje sam ja iznio pri obrazlaganja zakona – izjavio je Zvizdić.

VEZANI TEKST - SNSD i HDZ oborili prijedlog da se pomjeri rok za plaćanje PDV-a na kraj mjeseca

Ocijenio je da bi usvajanje njegovog prijedloga omogućilo privrednicima da kvalitetnije posluju i sačuvaju radna mjesta i da je ovaj prijedlog nadvladala politika.

- Ova tema neće nestati. Ovo zahtijevaju poslovni subjekti u BiH – dodao je Zvizdić, naglasivši da je potrebna "samo mala doza hrabrosti da svi izađu iz zone budžetskog komfora".

Ekonomske posljedice pandemije, tvrdi, mora podnijeti i javni sektor, a ne samo realni, te je ponovio da zakon nije usvojen jer javni sektor želi ostati u zoni budžetskog komfora i da teret krize snosi samo realni sektor.

- Javni sektor, odbijanjem ovog zakona, ne želi solidarno da učestvuje u ekonomskom oporavku BiH – naglasio je Zvizdić.

Kazao je da mediji mogu zaključiti da je ovakvo glasanje delegata SNSD-a i HDZ-a BiH dio blokada u režiji tih stranaka.

- Pozivanje na Upravni odbor UIO i ministra finansija ne može imati svoju punu vjerodostojnost jer ministri finansija dolaze iz istih političkih opcija kao i oni koji su danas bili protiv ovog zakona, tako da u pozadini ovoga stoji ustvari sama politika, a ne struka – izjavio je Zvizdić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.