open-navfaktor-logo
search
Parlament BIH
Zvizdić uputio Ustavnom sudu BiH Zahtjev za ocjenu ustavnosti sintagme "zajedničke institucije"
Zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Denis Zvizdić uputio je Ustavnom sudu BiH Zahtjev za ocjenu ustavnosti sintagme "zajedničke institucije".
01.09.2022. u 12:35
get url
text

- Nakon što su SNSD i HDZ-a jučer na sjednici Zastupničkog doma glasali protiv Prijedloga izmjene Zakona o zastavi BiH u kojem sam tražio brisanje sintagme "zajedničke institucije" iz ovog zakona, već danas sam predao Ustavnom sudu BiH Zahtjev za ocjenu ustavnosti ove formulacije. Uvjeren sam da je riječ o neustavnom terminu, kako u semantičkom, tako i u pravnom smislu. Dovoljno je samo reći da Ustav BiH na čak 13 mjesta spominje isključivo "institucije Bosne i Hercegovine", a niti na jednom mjestu se ne spominju "zajedničke institucije" - navodi Zvizdić, obrazlažući razloge obraćanja Ustavnom sudu BiH.

Istovremeno, ističe kako je za ovu apelaciju, kao i za njega lično, puno važniji pravni segment "jer korištenje ove formulacije ima vrlo opasne posljedice po historijsko-pravni kontinuitet, državnost i suverenitet Bosne i Hercegovine". 

- Zbog toga sam u apelaciji, između ostalog, naveo da entiteti nisu "države", da suverenitet pripada samo Bosni i Hercegovini, da Bosna i Hercegovina nije "državna zajednica", niti je Bosna i Hercegovina nastala zajedničkim dogovorom entiteta, te stoga ne mogu postojati "zajedničke institucije", već samo "institucije Bosne i Hercegovine", te da svako korištenje sintagme "zajedničke institucije" u bilo kojem službenom aktu bilo kojeg nivoa vlasti u BiH treba biti ocijenjeno kao neustavno - pojašnjava Zvizdić.

On smatra kako je "cilj onih koji koriste izraz "zajedničke institucije" perfidan i opasan, jer se želi promijeniti karakter državnosti Bosne i Hercegovine, jer termin "zajedničke institucije" sugerira da je Bosna i Hercegovina "državna zajednica", što je potpuno netačno i pogrešno. Naprotiv, Bosna i Hercegovina je cjelovita i međunarodno priznata država, koja ima svoj suverenitet, teritorijalni integritet, međunarodni subjektivitet i političku nezavisnost". 

- Uvjeren sam da će Ustavni sud BiH donijeti ispravnu i pravičnu odluku i da će staviti van snage ovu odredbu i proglasiti sintagmu "zajedničke institucije" neustavnom - poručio je Zvizdić, saopćeno je iz PSBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.