open-navfaktor-logo
search
Recept
Od starog hljeba napravite poparu
Faktor
25.03.2024. u 19:27
get url
text
Popara je jedno staro jelo, odlično za doručak ili večeru. Najbolja je od starog domaćeg hljeb. Jedni je prave sa vodom, a drugi opet sa mlijekom.
Sastojci za poparu 
2-3 kriške starog hljeba
kašika maslaca
100-150 ml mlijeka
2-3 kašike pavlake ili kajmaka
soli (po potrebi)
Hljeb iskomadati na komade velicine zalogaja. Maslac otopiti na srednjoj vatri, pa dodati komadiće hljeba. Miješajte lagano da hljeb upije maslac i malo se zapeče. Ovaj korak pomaže u tome da se hljeb kasnije ne raskvasi skroz od mlijeka.
Zapeceni hljeb preliti mlijekom. Nemojte odmah previse miješati, da se ne raspadne.
Kada hljeb upije skoro svo mlijeko, posoliti i promijesati (malo se lijepi).
Pojedini su mišljenja kako je popara ukusnija ako je hljeb integralni. Također, što je stariji, to je bolji, manje se raspadne.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.