open-navfaktor-logo
search
Zdrave navike
Pripremite ukusan doručak za ponijeti na posao
Važno je da tražimo hranu sa dovoljno proteina i sa manje zasićenih masnoća
16.07.2019. u 22:35
get url
text

Ukoliko ste jedna od onih osoba koja ujutro odlazi na posao bez doručka ili na poslu jede nešto na brzinu, pokušajte da promijenite tu lošu naviku.

Ako ništa, ustanite petnaestak minuta ranije i pripremite sebi ukusan i zdrav doručak.

Uglavnom ujutro konzumiramo slatku ili hranu prepunu ugljikohidrata, palačinke, tost, uštipke, slatka peciva, pahuljice ili mafine. I to ne bi bio problem da taj obrok sadrži proteine i zdrave masnoće.

Važno je da tražimo hranu sa dovoljno proteina i sa manje zasićenih masnoća. Kada birate ugljikohidrate onda tražite nešto od cijelog zrna, integralnog. Kupujte mlijeko sa najmanje mliječne masti ili koristite neko drugo mlijeko, bademovo, sojino, kokosovo. Također se preporučuje i unos vlakana.

Ne bi bilo loše da popijete šolju čaja ili kafe ujutro, uz obavezan doručak naravno.

Pahuljice

Pripremite sebi pahuljice, idealno bi bilo da to budu prave zobene, ali ako ih nemate mogu poslužiti i instant. One sadrže manje vlakana ali se ostali sastojci mogu nadoknaditi. Dodajte malo cimeta i meda. Ovo će vam biti gotovo za svega par minuta a veoma je ukusno i prepuno vlakana, proteina i zdravih masnoća.

Ukoliko pravite pahuljice od cjelovitih zrna sa nemasnim mlijekom dodajte i voće. Integralne pahuljice možete kombinovati i sa jogurtom te bobičastim voćem.

Grejp

Za doručak uzmite jedan grejp sa integralnim tostom koji ćete namazati maslacem od badema, pistacija ili kikirikija. Maslac od badema je zdraviji od ostalih i ima najviše proteina u sebi, a možete ga pronaći u trgovinama zdrave hrane.

Voćna salata

Idealan doručak za ponijeti može vam biti i voćna salata. Izrežite sve što imate, jabuke, kruške, narandže, banane, grožđe, te maline, kupine i drugo sezonsko voće.

Proteinski napitak

Za doručak možete napraviti i proteinski napitak. Proteinski napitak od soje bi bio najbolji, izmiksajte ga sa nemasnim mlijekom te dodajte bobičasto voće ili zobene pahuljice.

Jaja

Jaja su mnogima omiljeni doručak. Bjelanjak je zdraviji od cijeloga jajeta, ali možete pojesti i cijelo jaje. Pomiješajte sve sa malo maslinovog ulja, feferona, papra, brokule i luka. Dobro ide sa integralnim tostom.

Svježi sir i voće

Svježem ili posnom siru dodajte samo voće po izboru, najbolje sezonsko. Jabuke ili bobičasto voće također može ići uz to.

Ovo je samo nekoliko ideja za dobar i zdrav doručak, a po ovom principu možete i sami smisliti još mnogo toga. Uglavnom ne preskačite doručak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.