Doručak se često naziva "najvažnijim obrokom u danu", i to s dobrim razlogom. Obnavlja vašu zalihu glukoze kako bi se povećao nivo energije i budnosti, a istovremeno osigurava druge bitne hranjive tvari potrebne za dobro zdravlje.
Osobe koje redovno doručkuju imaju brži metabolizam te lakše održavaju vitkost.
Pokazalo se i da pojedinci skloni preskakanju doručka često imaju slabiji imunitet i probavne tegobe.
šoljica zobenih pahuljica
šoljica jabuke oguljene i narezane na kocke
dvije kašike meda, pola šoljice bobičastog voća
Komade jabuke kuhajte u vodi dok ne omekša. Paralelno uz kuhanje jabuke, ugrijte vodu i kada ona zakipi, dodajte zobene pahuljice. Kuhati do željene gustoće na umjerenoj vatri oko pet minuta, uz konstantno miješanje. Zobenoj kaši dodati kuhane jabuke i med te dobro promiješati. Servirati ohlađeno posipano cimetom, bademima te sjemenkama i voćem.
Lako probavljiv i lagan doručak idealan je za one koji paze na liniju ili pak osobe koje se teško bude. Zobene pahuljice osigurat će složene ugljikohidrate potrebne mozgu za buđenje te vlakna koja osiguravaju osjećat sitosti i poboljšavaju probavu. Dodatno, zob će organizmu osigurati određene količine cinka, baš kao i bademi i sjemenki susama i tikve, a upravo je jedna od najvažnijih zadaća cinka da doprinosi normalnoj funkciji imuniteta.