open-navfaktor-logo
search
Uputili pismo
Žele više vremena: Jedna regija Norveške traži od Evropske komisije 26-satni dan
Kako bi nove vremenske zone funkcionirale u praksi? Wenche Pedersen, gradonačelnica Vadsoa koja je napisala pismo, nije sigurna.
AUTOR: Autor: Politico
11.04.2024. u 12:00
get url
text
Grad Vadso
Grad Vadso
FOTO: Raymond Hildonen/Youtube
Najsjeverniji region Norveške zatražio je od Evropske komisije da joj odobri postavljanje vremenske zone sa 26-satnim danom.
Bizarni plan, koji je promovirala gradonačelnica u Arktičkom krugu u blizini ruske granice, ima za cilj jačanje lokalnih vrijednosti, povećanje porodičnog vremena i privlačenje novih stanovnika u regiju. Sve su to dobre ideje, ali u praksi detalji ostaju u najboljem slučaju nejasni, piše Politico.
U svom pismu Evropskoj komisiji, koja je potvrdila da je primila zahtjev, region traži od tijela EU-a da naloži norveškim vlastima da odobre stvaranje vremenske zone sa 26-satnim danima umjesto 24-satnim danima.
Kako bi nove vremenske zone funkcionirale u praksi? Wenche Pedersen, gradonačelnica Vadsoa koja je napisala pismo, nije sigurna.
- Nismo mnogo razmišljali o tome. Sat će ići od 12 do 13… i moramo vidjeti kako će to ići. Mislim da neće reći "da", tako da nismo razmišljali o svim detaljima - rekla je.
Prema Pedersen, region se bori da privuče nove stanovnike. Ali gradonačelnica se nada da će se to promijeniti prikazivanjem jedinstvenih vrijednosti ovog područja.
- Kroz naš projekat "MOREtime" (više vremena), nastojimo proslaviti i promovirati ovaj jedinstveni način života, nudeći pojedincima priliku da uživaju u kvalitetnijem vremenu provedenom u aktivnostima kao što su ribolov, lov, učenje novih jezika ili jednostavno druženje s voljenima - piše u pismu.
- Šta je dobro u životu ovdje? Vrijeme  - rekla je gradonačelnica za Politico.
- Ne trčimo za autobusima ili za vozovima, niti moramo dugo putovati na posao i tako dalje. Veoma smo zadovoljni što živimo u dijelu Norveške gdje imamo više vremena da budemo s prijateljima, s porodicom i zajedno - dodala je.
Produžavanjem dužine dana, Pedersen se nada da će više ljudi biti inspirirano da se presele u ovu udaljenu regiju. Dodala je da je važnije nego ikad osigurati da ovo područje bude naseljeno, u svjetlu ruskog napada na Ukrajinu.
- Sviđa nam se naš način života i mislimo da bi to moglo biti veoma uzbudljivo, posebno za porodice sa malom djecom - rekla je gradonačelnica.
Pitanje je da li bi se to zaista moglo dogoditi. 
Norveška nije članica EU-a, ali je zemlja dio Evropskog ekonomskog prostora (EEA). Dok direktiva EU-a reguliše aranžmane za ljetno računanje vremena, drugo je pitanje ima li ovlasti za stvaranje odvojenih vremenskih zona.
Prema riječima zvaničnika Komisije, vremenske zone su stvar samih zemalja, tako da je malo vjerovatno da će EU moći udovoljiti zahtjevu regije.
Ipak, Pedersen se nada da će barem proširiti vijest o jedinstvenosti sjeverne Norveške.
- U tom pogledu mi smo jedan od najbogatijih regiona u Evropi jer...imamo više vremena - rekla je gradonačelnica.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.