open-navfaktor-logo
search
Katastrofalno stanje
Norveški premijer: Prijatelj smo Izraela, ali odgovor na napad Hamasa je nesrazmjeran
Premijer Norveške u nedjelju je izrazio žaljenje zbog nesrazmjernog odgovora Izraela na smrtonosni napad Hamasa i osudio "katastrofalnu" humanitarnu situaciju u Pojasu Gaze, dodavši da je njegova zemlja "prijatelj Izraela" koji se ima pravo braniti poštujući humanitarno pravo.
29.10.2023. u 14:12
get url
text

Od napada Hamasa 7. oktobra Izrael u kontinuitetu bombardira Pojas Gaze pojačava ofanzivu.

- Međunarodno pravo nalaže da reakcija mora biti srazmjerna. Treba voditi računa o civilima i tu je humanitarno pravo vrlo jasno. Smatram da je taj nivo uveliko premašen - rekao je Jonas Gahr Store za javni radio NRK, piše AFP.

Istakao je da je među poginulima oko polovice djece.

- Izrael ima pravo braniti se i priznajem da se teško braniti protiv napada koji dolaze iz tako gusto naseljenog područja poput Gaze. Iz Gaze se i dalje ispaljuju rakete i mi to osuđujemo - rekao je šef norveške vlade.

Suprotno nordijskim susjedima koji su prilikom glasanja u petak o neobavezujućoj rezoluciji UN-a o zahtjevu za trenutnim, trajnim i održivim humanitarnim primirjem u cilju prekida neprijateljstava ostali suzdržani, Norveška je podržala rezoluciju.

Store je poručio da je Norveška "prijatelj Izraela" i da "osuđuje napade Hamasa izvedene prije tri sedmice" te da traži da se "taoci smjesta oslobode", ali da mora biti jasan u vezi sa situacijom u Gazi.

- Stanje je katastrofalno i mislim da se radi o otvorenom kršenju onog što nazivamo pravilima ratovanja ili humanitarnim pravom - rekao je premijer.

Prema izraelskim vlastima, u napadima Hamasa ubijeno je 1.400 ljudi, većinom civila.

Hamas je zarobio 229 talaca, među kojima su Izraelci, ali i stranci te osobe s dvojnim državljanstvom. Do sada su pustili četiri žene, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Hamas vlada Gazom od 2007. i navodi da je u izraelskom bombardiranju do sada poginulo više od 8.000 ljudi, većinom civila.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.