open-navfaktor-logo
search
Ubio 77 ljudi 
Masovni ubica Anders Breivik tužio Norvešku, smatra da su mu ugrožena ljudska prava
Anders Breivik, antimusliman i neonacista, osuđeni masovni ubica koji je ubio 77 osoba u najtežem masakru u Norveškoj u julu 2011., tužio je Norvešku tvrdeći da su mu prekršena ljudska prava, prenijele su svjetske agencije.
19.08.2023. u 14:18
get url
text

VEZANI TEKST - Ubica još uvijek ekstermno opasan: Norveški sud odbio da pusti Breivika na slobodu

Njegov advokat Oystein Storvik rekao je za Reuters da Breivik tuži državu jer je, kako je naveo, 11 godina bio u ekstremnoj izolaciji i nema kontakt s drugim ljudima.

Po riječima advokata, osuđeni Breivik viđa jedino zatvorskog čuvara, a prošle godine prebačen je u drugi zatvor u kojem također ne može biti u kontaktu s drugim ljudima, piše RSE.

Breivik osuđen je za ubistvo 77 ljudi 22. jula 2011., uglavnom tinejdžera, i ranjavanje 240 osoba u zločinu koji se u Norveškoj smatra najvećim ikada.

On služi maksimalnu kaznu od 21 godine zatvora, koja može da bude produžena ukoliko i dalje bude predstavljao prijetnju po društvo. U vrijeme izricanja to je bila najveća moguća kazna u Norveškoj, ali je zakon u međuvremenu promijenjen kako bi se omogućilo izricanje dužih.

U presudi koja mu je izrečena u augustu 2012. navodi se da je tada 32-godišnji Breivik ubistva počinio pucajući iz vatrenog oružja u kampu Laburističke partije na ostrvu Utoja i prethodnom eksplozijom koju je izazvao u blizini državnih institucija u Oslu.

Prije izricanja presude sud je utvrdio da je bio uračunljiv prilikom izvršenja zločina.

U januaru 2022. Breivik je s rukom podignutom u nacistički pozdrav ušao u sudnicu na ročište za uvjetno puštanje na slobodu, deset godina nakon što je počinio masovno ubistvo. Sud je odbio njegov zahtjev.

Nakon njegove tužbe, Norveška je 2016. prvostepeno bila proglašena krivom 2016. za navodno nehuman i degradirajući tretman Breivika zbog toga što je izolovan od drugih zatvorenika. Potom je ta presuda ukinuta nakon žalbe.

Mediji u Norveškoj izvještavali su da država, uprkos prirodi njegovih zločina, teži da prema Breiviku postupa kao prema svakom drugom zatvoreniku. Zvanično je saopšćno da Breivik u zatvoru na raspolaganju ima tri sobe, televiziju, dvd, konzole za igrice i pisaću mašinu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.