open-navfaktor-logo
Prijava
search iconJavi Faktoru
search
U prodaji od 2025. godine
Ima okus pravog, a napravljen je od CO2: Za ovaj maslac nije potrebno kravlje mlijeko
Maslac bi potencijalno mogao biti manji od 0,8 g CO2 ekvivalenta po kaloriji. Standardni klimatski otisak pravog neslanog maslaca sa 80 posto masti je otprilike 2,4 g CO2 ekvivalenta po kaloriji, piše The Guardian
AUTOR: Faktor/The Guardian
17.07.2024. u 09:11
get url
text
Startup sa sjedištem u Kaliforniji tvrdi da je razradio složeni proces koji eliminira potrebu za životinjama, a da njegova alternativa bez mliječnih proizvoda ima jednako dobar okus.
Smanjenje potrošnje mesa i mliječnih proizvoda jedan je od ključnih načina na koji čovječanstvo može smanjiti svoj utjecaj na okolinu, budući da je stočarstvo značajan izvor stakleničkih plinova, a Savor kaže da će njegovi proizvodi imati znatno manji ugljični otisak od onih životinjskog porijekla.
Maslac bi potencijalno mogao biti manji od 0,8 g CO2 ekvivalenta po kaloriji. Standardni klimatski otisak pravog neslanog maslaca sa 80 posto masti je otprilike 2,4 g CO2 ekvivalenta po kaloriji, piše The Guardian.
Kathleen Alexander, Savorova izvršna direktorica, rekla je:
- Trenutno smo u predkomercijalnoj fazi i radimo na regulatornom odobrenju kako bismo mogli prodavati naš maslac. Ne očekujemo da ćemo moći krenuti naprijed s bilo kakvom prodajom barem do 2025. godine.
Mesne i mliječne alternative postale su sve popularnije posljednjih godina, ali neke su podbacile u pogledu okusa. Savor kaže da je okus njegovog maslaca tačniji.
- Do sada smo imali neformalne panele okusa s desecima ljudi. Očekujemo da ćemo izvesti formalniji panel kao dio naših napora za komercijalizaciju i povećanje - kazala je Alexander.
Sada je pitanje hoće li kupci prihvatiti takve sintetičke masti. Natjerati ljude da se odreknu svojih omiljenih mliječnih i mesnih proizvoda radi "eksperimentalnije" hrane može predstavljati izazov.
Zalažući se za inicijativu u internetskom blogu, Gates je napisao:
- Ideja prelaska na laboratorijski proizvedene masti i ulja može se isprva činiti čudnom. Ali njihov potencijal da značajno smanje naš ugljični otisak je golem. Korištenjem dokazanih tehnologija i procesa, korak smo bliže postizanju naših klimatskih ciljeva.
- Proces ne ispušta nikakve stakleničke plinove i ne koristi poljoprivredno zemljište i manje od hiljaditog dijela vode nego tradicionalna poljoprivreda. I što je najvažnije, jako je dobrog okusa - poput pravog, jer hemijski i jeste.
Prema Organizaciji UN-a za hranu i poljoprivredu, stočarska industrija, koja obuhvata cjelokupnu poljoprivrednu proizvodnju mlijeka i mesa, čini 14,5 posto globalnih emisija stakleničkih plinova.
comment
prikaži komentare (0)
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.