open-navfaktor-logo
search
Anđeo čuvar
Mama kćerci u invalidskim kolicima prilagodila igračke potičući njeno samopoštovanje
Stella je rođena sa spinalnom mišićnom atrofijom (SMA), zbog čega su joj potrebna invalidska kolica. Kada je dobila svoju prvu lutku Barbie, također u invalidskim kolicima, njena majka Samantha Lackey primijetila je da je to utjecalo na Stellino samopoštovanje, prenosi Good Morning America.
28.12.2021. u 17:01
get url
text

Kad je nastupilo ovogodišnje božićno vrijeme, Lackey je odlučila iskoristiti klasičnu prazničnu tradiciju i dati joj kreativan zamah. I tako je Bean, Stellin vilenjak na polici, postao i korisnik invalidskih kolica.

Vilenjak na polici ili "The Elf on the Shelf" američka je tradicija prema kojoj mali vilenjaci djeluju u službi Djeda Božićnjaka, borave svakodnevno s djecom u božićno vrijeme i prate kako se ponašaju, o čemu izvještavaju Božićnjaka.

Sa svojom ljubičastom invalidskom stolicom i jarko ružičastim držačima za noge, Bean je praktički Stellin blizanac. Lackey često objavljuje fotografije uz informativne i inspirativne natpise:

- Jeste li znali da zajednica osoba s invaliditetom čini 25 posto svjetske populacije? To znači da je to najveća manjinska grupa na svijetu, kao i ona kojoj se možete pridružiti u bilo kojem trenutku u životu. Naučili smo koliko je zastupanje važno za odgoj kćerke s invaliditetom. Također smo vidjeli koliko je u našim životima nedovoljno zastupljen invaliditet. Mi, kao saveznici, moramo djelovati bolje na generacije koje odgajamo. Normalizirajte invalidnost. Vodite razgovore. Razvijajte odnose. Borite se za jednaka prava i plaće. Pojačajte glasove. Fokusirajte se na mentalno zdravlje - napisala je.

Možda je to "blesava mala tradicija", ali nakon što je primijećen neizmjerno pozitivan utjecaj koji je imala na Stellu, Lackey smatra da je ta odluka izuzetno važna.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Lackey Fam (@stronglikestella)

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.