open-navfaktor-logo
search
Uzbudljivo otkriće
Naučnici pronašli planetu sličnu Zemlji koja bi mogla biti dom vanzemaljskog života
Novootkrivena planeta, nazvan je Gliese 12b, i istraživači kažu da će pomoći u potrazi za drugim svjetovima
AUTOR: Faktor/Independent
23.05.2024. u 21:42
get url
text
Po veličini nova planeta uporediva je sa Venerom
Po veličini nova planeta uporediva je sa Venerom
Mnoge planete izvan našeg Sunčevog sistema, koje se nazivaju egzoplanete, obično su mnogo veće i toplije od našeg svijeta.
Novootkrivena planeta, nazvan je Gliese 12b, i istraživači kažu da će pomoći u potrazi za drugim svjetovima, piše Independent.
Po veličini je uporediva sa Venerom, što znači da je malo manja od Zemlje. Ima procijenjenu površinsku temperaturu od 42C, što je niže od većine od 5.000 egzoplaneta (planeta izvan Sunčevog sistema) dosad potvrđenih.
Astronomi sugeriraju da je Gliese 12 b jedan od rijetkih poznatih planeta na kojem bi ljudi teoretski mogli preživjeti, ali još uvijek nisu sigurni kako izgleda njegova atmosfera, ako je uopće ima.
Dobijanje odgovora na to kako atmosfera izgleda je od vitalnog značaja jer bi otkrilo može li planeta održavati temperature prikladne za postojanje tekuće vode, a možda i života na njegovoj površini.
Masayuki Kuzuhara, docent na projektu u Astrobiološkom centru u Tokiju, koji je s Akihikom Fukuijem vodio jedan istraživački tim, rekao je:
- Pronašli smo najbliži, tranzitni, umjereni svijet veličine Zemlje koji je lociran dosad. Iako još ne znamo posjeduje li atmosferu, razmišljali smo o njoj kao o egzo-Veneri, sa sličnom veličinom i energijom koju prima od svoje zvijezde kao naš planetarni komšija u Sunčevom sistemu - kazao je Kuzuhara.
Profesor sa Univerziteta Warwick, Thomas Wilson, fizičar, učestvovao je u otkriću, koristeći podatke s NASA-inih satelita kako bi potvrdio postojanje planeta i karakteristike kao što su veličina, temperatura i udaljenost od Zemlje.
- Ovo je stvarno uzbudljivo otkriće i pomoći će našem istraživanju planeta sličnih Zemlji - rekao je.
Gliese 12 b nije prva otkrivena egzoplaneta slična Zemlji, ali NASA je rekla da postoji samo nekoliko svjetova poput njega koji zahtijevaju pomnije proučavanje.
Navedena je kao potencijalna meta za dalje istraživanje svemirskog teleskopa James Webb američke svemirske agencije.
Analize naučnika zaključuju da Gliese 12 ne pokazuje znakove ekstremnog ponašanja.
- Gliese 12 b predstavlja jednu od najboljih meta za proučavanje mogu li planete veličine Zemlje, koje kruže oko hladnih zvijezda, zadržati svoje atmosfere, što je ključni korak za unapređenje našeg razumijevanja nastanjivosti na planetama diljem naše galaksije - rekao je Shishir Dholakia, doktorand na Centar za astrofiziku na Univerzitetu Southern Queensland u Australiji.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.