open-navfaktor-logo
search
Zabrinjavajuće
Stručnjak iz NASA-e o promjeni klime: Ovako nešto nije viđeno posljednih 40 godina, najgore nas čeka u augustu
Temperaturna anomalija 2023, kaže Schmidt, pojavila se iz vedra neba i otkrila neviđenu prazninu u znanju klimatologa prvi put u posljednjih 40 godina
AUTOR: Science Alert
23.04.2024. u 13:46
get url
text
Prošle godine Zemlja se zagrijala za 0,2 °C više nego su predvidjeli klimatski modeli. Iako se to možda ne čini puno ako se promatra samo jedan grad ili država, na globalnom nivou to je izrazito puno neobjašnjive topline.
- Pomalo je zabrinjavajuće da niti jedna godina nije poremetila predviđanja naučnika više od 2023. godine, tvrdi NASA-in klimatolog Gavin Schmidt, piše Science Alert.  
Temperaturna anomalija 2023, kaže Schmidt, pojavila se iz vedra neba i otkrila neviđenu prazninu u znanju klimatologa prvi put u posljednjih 40 godina. Tad su satelitski sistemi počeli nuditi pogled na klimatski sistem zemlje u stvarnom vremenu. Schmidt upozorava da ako se ova neobjašnjiva anomalija ne smiri do augusta tad će se klimatolozi naći na neistraženom terenu.
Ipak, iznenadni skok vrućine može biti kratkoročna anomalija ili "bljesak" u podacima, priznao je Schmit.
- Postoji rizik od spajanja kratkoročne klimatske varijabilnost s dugoročnijim promjenama - upozorio je klimatolog Zeke Hausfather.
Također napominje da postoje neki rani znakovi da bi se moglo raditi o nečemu većem od privremene anomalije, uključujući ubrzano zagrijavanje okeana koje su pokazala satelitska mjerenja Zemljine energetske neravnoteže. Nema znakova da će ovaj nagli porast klimatskih pokazatelja promijeniti smjer jer smo upravo dosegli deseti uzastopni mjesec rekordne globalne topline.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.