open-navfaktor-logo
search
Oprez
Štete njihovom razvoju: Psiholozi otkrili najčešće greške koje rade roditelji dječaka
Roditelji se trude da dječake već od njihove najranije dobi odgajaju da budu čvrsti i jaki, ali psiholozi upozoravaju kako često nesvjesno rade određene greške koje mogu negativno utjecati na njih u pubertetu, ali i u odrasloj dobi.
24.05.2023. u 08:33
get url
text

Jedna od najčešćih grešaka jeste očekivanje da dječaci već od najranije dobi budu emocionalno čvrsti i ne pokazuju emocije kao djevojčice.

Kako objašnjavaju psiholozi, čak ni najposvećeniji roditelji ne shvataju da su uvijek spremni zagrliti djevojčice kad su tužne, ali pokušavaju odvratiti svoje sinove od istih tih emocija. Naglašavaju da dječaci, jednako kao i djevojčice, imaju duboka emocionalna iskustva i da nije dobro da im se govori da ne smiju biti tužni.

Još jedna od grešaka koje roditelji često rade kada je riječ o odgoju dječaka jeste vršenje pritiska na njih da budu izvrsni u sportu. Iako svi jako dobro znamo da je sport sjajan za zdravlje, naročito za djecu, on ipak nije za svakoga. Kako objašnjavaju psiholozi, roditelji često vrše pritisak na dječake da se moraju baviti sportom, što može loše utjecati na njihovo samopouzdanje, pogotovo ako ih sport ne zanima ili im dobro ne ide.

Roditelji također griješe kada svoje dječake uče da se ne smiju bojati određenih stvari niti javno pokazivati svoje strahove. Psiholozi savjetuju da roditelji razgovaraju sa svojim sinovima i jasno im objasne da se i oni, baš poput djevojčica, smiju bojati i to priznati. To jača njihovo samopouzdanje, kako u najranijoj dobi, tako i kasnije kad odrastu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.