open-navfaktor-logo
search
Stručnjaci objasnili
Zašto uvijek u ogledalu izgledamo bolje nego u stvarnosti
Niste jedini kojima se to dogodilo. Postoji čak i naučno objašnjenje za to
04.01.2020. u 20:35
get url
text

Vjerovali ili ne, ali rezultati jednog istraživanja, provedenog u Velikoj Britaniji, pokazali su da žene prosječno u ogledalo pogledaju 70 puta dnevno.

I taman se lijepo uredimo, zadovoljne smo kako izgledamo, a onda nas neko slika, a fotografija ispadne – prava katastrofa. Kao da se ne radi o istoj osobi!

Niste jedini kojima se to dogodilo. Postoji čak i naučno objašnjenje za to.

Naš mozak se malo poigrava s nama, pa sebi u ogledalu uvijek izgledamo bolje.

Naš odraz je obrnut, lijeva strana je desna, a desna lijeva

Ono što vidimo u ogledalu nije stvarno, naša lijeva strana je u odrazu desna, a desna je lijeva. A kako se najčešće i vidimo u ogledalu, mi smo naviknuti baš na tu sliku. Pa ako ne gledate često svoje fotografije, zapravo imate pogrešnu sliku o tome kako izgledate i pomalo je šokantno vidjeti nešto drugačije.

Direktna kontrola

Dok se posmatramo u ogledalu, odmah možemo intervenirati. Ako nam se ne sviđa ugao, malo okrenemo glavu, poboljšamo držanje, promijenimo izraz na licu i učinimo da izgledamo bolje. Fotografiju vidimo tek kad je snimljena, pa kako smo ispali, ispali smo. Ipak, u današnje doba Instagrama, možemo lako naučiti iz kojeg smo ugla najzgodnije, koji izraz lica je najdopadljiviji, kako napućiti usne, okrenuti glavu. Mana je što svi na fotografijama imamo isti izraz lica i izgledamo slično...

Rasvjeta je važna

Naš mozak radi na način da ne uočava velike razlike između svjetlosti i sjene, lako izjednačava nejednaku svjetlost i uglavnom se vidimo onakvima kako i inače izgledamo. Kamera ne radi tako, tonove i sjene pokazuje realno što igra veliku ulogu. Rasvjeta može učiniti da na slici ispadnete fantastično ili užasno.

Naša su lica asimetrična

Niko nema savršeno simetrično lice. Desna i lijeva strana mogu se i jako razlikovati, no uglavnom smo navikli gledati se iz određenog ugla i to ne primjećujemo. Zato nam se na fotografiji katkad čini da smo neka druga osoba i osjećamo se manje atraktivno.

Okolina stvara pritisak

U ogledalo se gledamo najčešće kod kuće ili na nekon drugom mirnom i sigurnom mjestu, na fotografijama smo često napeti i ukočeni. Malo razrogačimo oči u nastojanju da ne trepnemo, zgrčimo lice u lažni smješak ili napućimo usnice, pa i ne želeći dobijemo „pačji kljun“... Kao da i ovako ne osjećamo dovoljan pritisak da ispadnemo dobro na fotografiji, sad još znamo da će ona vrlo vjerovatno završiti i na društvenim mrežama, pa prestravljeni kako ćemo ispasti na kraju i ispadnemo - lošije.

U ogledalu vidimo samo određene stvari

Gledajući se u ogledalo, fokusiramo se na samo jedan dio - oči, trepavice, usne... i često ne vidimo kako sve zajedno izgleda. Na slici percipiramo cijeli izgled odjednom, i izraz lica, i držanje, i emocije, sve na što inače ne obratimo pažnju.

Mislimo da smo atraktivniji nego što jesmo

Istraživanje sa Univerziteta Chicago otkrilo je da ljudi teže misliti da su zgodniji nego što zaista jesu. Pokazali su im fotografije na kojima izgledaju bolje i lošije, pa ih pitali da pogode koje je slika originalna, a na kojoj je nešto promijenjeno. Ispitanici su uglavnom pogriješili - izabirajući uglavnom fotografije na kojima su uljepšani.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.