open-navfaktor-logo
search
Spriječite gojaznost
Ovo su najbolje vježbe za jačanje stomačnih mišića
Endokrinolozi ističu da su nagomilane masnoće na abdomenu hormonski aktivne i kao takve mogu narušiti funkcionisanje cijelog organizma
03.01.2020. u 17:57
get url
text

Došli ste u situaciju da više ne možete obući omiljene pantalone ili haljinu, jer vam je popustila muskulatura stomaka?

Nemojte očajavati. Sve što je potrebno je ograničiti unos kalorija pravilnim izborom namirnica i početi vježbati.

Ako ove dvije stavke ne uvrstiti u svoj način života, stomak će se samo uvećavati, a ljekari upozoravaju da je gojaznost u predjelu stomaka rizična.

Naime, endokrinolozi ističu da su nagomilane masnoće na abdomenu hormonski aktivne i kao takve mogu narušiti funkcionisanje cijelog organizma.

Stručnjaci u nastavku predlažu nekoliko vježbi kojima možete ojačati mišiće stomaka i cijelog trupa:

Čučanj

Stanite uspravno dok u rukama držite tegove od po kilogram i po. Čučnite lagano koliko možete, a istovremeno desnu nogu i ruke ispružajte naprijed. Vratite se u početni položaj. Ponovite vježbu šest puta jednom, a zatim i drugom nogom. Ovom vježbom zatežete butine, zadnjicu i stomak.

Rotiranje na lopti

Lezite na pilates loptu oslanjajući se ramenima na nju. Koljena savijte, pa podignite butine tako da su paralelne sa podlogom. Ruke ispružite ispred tijela sa spojenim dlanovima. Pomijerajte ruke u stranu okrećući se na desno sve dok se samo desnim ramenom ne oslonite na loptu, a ruke ne budu paralelne sa podlogom. Ne razdvajajte dlanove. Vratite se na početak, ponovite vježbu osam puta, pa zatim se okrećite u lijevu stranu. Vježba zateže i oblikuje stomak i struk.

Lopta prema koljenu

Oslonite se na lijevu nogu, desno koljeno podignite ispred tijela, do nivoa kuka, objema rukama držeći manju loptu iznad glave. Odstupite na desnu stranu u lagani čučanj, spuštajući loptu do desnog koljena. Ponovite vježbu 10 puta, na obje strane. Ovom vježbom zateže se unutrašnja strana butine i oblikuju ramena, kao i struk.

Bočni izdržaj

Lezite na lijevi bok, sa ispruženom nogama. Oslonite se na lijevu podlakticu, a u desnu ruku uzmite teg i ispružite je u ravni sa ramenima. Ne spuštajući desnu ruku, podignite se od podloge oslanjajući se na lijevu podlakticu i bočnu stranu stopala lijeve noge, dok desnu nogu držite iznad lijeve, zategnutu i ispruženu. Lagano se spuštajte na podlogu, pa ponovite vježbu 10 puta obostrano. Vježba jača rameni pojas i stomačne mišiće.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.