open-navfaktor-logo
search
Dnevni raspored
Više ste za napisana pravila: Šta jesti za doručak i večeru, kada je najbolje vrijeme za desert
Prije nego što pripremite kafu ili čaj, najbolje je prvo razbuditi organizam čašom vode s limunom
30.09.2019. u 21:07
get url
text

Ako ste jedna od onih osoba koja više voli slijediti napisana pravila, kako bi dotjerala figuru i zdravo živjela, vjerujemo da će vam ovaj dnevni raspored, u kojem piše kada i šta jesti i piti, sigurno pomoći u ostvarenju cilja.

Pa krenimo redom:

6:30 do 7:00 - Probudi se vodom

Prije nego što pripremite kafu ili čaj, najbolje je prvo razbuditi organizam čašom vode s limunom.
S obzirom na to da su mnogi vitamini topivi u vodi, ako prije doručka popijete čašu vode, vaše tijelo bolje će apsorbirati hranjive tvari iz hrane.
Kiselost limuna pomaže u uravnoteženju probavnog trakta, dopuštajući „dobrim“ bakterijama u crijevima da se razviju i olakšaju optimalnu apsorpciju hranjivih tvari iz hrane.

07:00 - Kratka šetnja

Ovo je idealan način da potrošite kalorije. Gibanje odmah nakon buđenja koristi vaše zalihe energije. Zato šetnja sa psom, nekoliko jumping jacka ili trčanje gore i dolje stepenicama, pomoći će da potrošite suvišne kalorije.

07:30 - Doručak

Većina nutricionista preporučuje zobene pahuljice za doručak. Tijelo će polako probavljati vlakna iz pahuljica, pa ćete dugo biti sita.
Za doručak unesite i proteine, možete uzeti čašu nemasnog mlijeka, jogurta, ili tvrdo kuhano jaje, ili zobenoj kaši dodajte mljevene bademe i orahe.
Od voća preporučuje se pola šoljice miješanog bobičastog voća. Šta god pojeli za doručak bolje je nego da samo pijuckate kafu cijelo jutro i čekate prvi obrok tek za ručak.

9:00 - Voda

Najbolje je pijuckati malo po malo vode cijeli dan, umjesto popiti odjednom veliku čašu. Ako je jezik suh ili vam je mokraća svijetlo žuta, to je znak da ste već dehidrirali.

10:00 - Protegnite se i prohodajte

Ustanite, protegnite noge i prošetajte svakih sat do sat i po. Prošetajte do kolege umjesto da mu šaljete e-mail i koristite stepenice umjesto lifta.

10:30 do 11:00 - Međuobrok

Jedite svaka tri do četiri sata kako biste izbjegli napade gladi. Pojedite jabuku s malo sira ili šaku orašastih plodova ili jogurt s bobičastim voćem.

11:30 do 12:00 - Voda i šetnja

Popijte čašu vode i malo prošetajte, jer malo gibanja prije ručka potaknut će vaš probavni sistem.

13 do 13:30 - Ručak

Napravite šarenu salatu, počnite s tamnim, lisnatim povrćem, pa dodajte puno šarenog povrća, proteina i dobrih masti. Izaberite paradajz, mrkvu, papriku, gljive. Dodajte proteine poput tune, piletine sa žara, puretine, graha ili leće. Na salatu nemojte dodavati kupovne preljeve, začinite je maslinovim uljem.

14:00 - Voda i šetnja

Popijte čašu vode i prošetajte. Svjež zrak i sunce potaknut će raspoloženje i ubrzati probavu.

15:30 do 16:00 - Međuobrok

Pojedite jogurt sa žitaricama ili kockicu tamne čokolade. Možete pojesti i bananu sa kašikom maslaca od kikirikija.

18:00 do 19:00 - Šetnja ili tjelesna vježba

Ako niste hodali ujutro, sada je pravo vrijeme da to učinite, a najbolje bi bilo da odete na trening koji volite.

19:30 - Večera

Večeru obavezno počnite supom. Nemojte izbjegavati proteine kojima ćete dodati kuhano povrće poput brokule ili špinata sa smeđom rižom. Uz večeru pijte vodu.

21:30 - Desert

Sačekajte sat nakon večere, pa onda sebi priuštite desert. Pazite samo da ne bude pun „praznih“ kalorija. Birajte između pola šoljice bobičastog voća s malo čokolade, kriška jabuke s malo meda, kokosova voda ili sok od narandže zamrznut u slatke štapiće.

22:30 do 23:00i - Idite u krevet

Od sedam do osam sati sna je zdravo, a sve manje od toga može stvoriti rizik za niz zdravstvenih problema, uključujući i debljanje, dijabetes, visok krvni pritisak. Prije spavanja opustite se u toploj kupki i popijte još jednu čašu vode.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.