open-navfaktor-logo
search
Vojni analitičar
Ahatović: Odavno smo izloženi hibridnom ratu, ruske prijetnje ne mogu zaustaviti NATO put BiH
Ruska Federacija preko saopćenja svoje Ambasade u Sarajevu u kojem upozorava BiH zbog aktivnosti na približavanju NATO-u ponovo pokazuje da ne želi da ima odnose sa Bosnom i Hercegovinom kao državom, već samo sa njenim manjim entitetom, stav je vojnog analitičara Nedžada Ahatovića. 
20.03.2021. u 07:54
get url
text

VEZANI TEKST - Iz sjedišta NATO-a za Faktor: Prijetnje nisu prihvatljive, svaka država ima suvereno pravo birati sama

On kaže kako "prijeteće saopćenje i sam neprijateljski ton izlaze izvan diplomatskog rječnika i ponašanja i predstavljaju otvoreno miješanje u unutrašnje stvari države Bosne i Hercegovine s ciljem ostvarivanja negativnog utjecaja na mjere koje poduzima država Bosna i Hercegovina kada je u pitanju približavanje BiH prema NATO-u".

- Povod ovakvom stavu ruskog Ministarstva vanjskih poslova je navodno formiranje Komisije za saradnju sa NATO-om, odnosno implementaciju Programa reformi koje je utvrdilo Predsjedništvo BiH. No, razlozi za ovako negativne stavove Ruske Federacije leže daleko dublje, odnosno u prevashodnom ostvarivanju geopolitičkih, geostrateških i krupnih ekonomskih interesa koje Ruska Federacija ima kada je u pitanju Zapadni Balkan. Osnovni cilj Kremlja je sprečavanje daljeg širenja NATO-a na naš region, posebno na Bosnu i Hercegovinu i Srbiju. Ovakav stav zvanične Moskve pogoduje političkom rukovodstvu manjeg bh. entiteta koje je već otvoreno izrazilo želju za secesijom od BiH - pojašnjava Ahatović za Faktor. 

Nadalje, ističe kako Dodik upravo tu vidi Putinovu podršku njegovim protuustavnim aktivnostima. 

VEZANI TEKST - Američka ambasada reagirala na prijetnje koje je Rusija uputila BiH

- A na šta se u Moskvi gleda kao svojevrsnom izazivanju krize koja će odgoditi ulazak Bosne i Hercegovine u tzv. briselski fazu, odnosno pristupanju NATO-u i reformi ustava i administrativnog ustrojstva, uspostavi pravne države i ekonomskoj stabilizaciji i napretku u skladu sa odlukama Venecijanske i Evropske komisije i zemalja partnera BiH u reformama koje će prethoditi našem članstvu u NATO-u i Evropskoj uniji. Institucije države BiH od ranije imaju konsenzus kada je u pitanju naš stav vezan za punopravno članstvo u NATO-u.

Potrebno je nastaviti aktivno raditi na ostvarenju toga najznačajnijeg vanjskopolitičkog cilja za BiH, što je uostalom i zakonska obaveza sadržana u Zakonu o odbrani BiH. Sve drugo je već domen hibridnog rata kojem je BiH izložena duže vrijeme, kako od strane Ruske Federacije tako i od strane svojih susjeda. No, to ne treba da bude prepreka da naši državni organi predano rade na našem članstvu u NATO-u do kojeg još ima jako puno posla i reformi koje treba ostvariti na tom putu - zaključuje on. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.