open-navfaktor-logo
search
Deklarativno opredjeljenje
Bh. parlamentarci usvajaju rezoluciju o evropskom putu, a evo šta je u praksi
Zastupnici u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine usvojili su gotovo jednoglasno rezoluciju kojom pozivaju Evropsko vijeće na donošenje odluke o otvaranju pregovora sa Bosnom i Hercegovinom o članstvu u Evropskoj uniji. Kao jedan od razloga u rezoluciji se navodi stepen usvojenih zakona i provedenih reformi.
01.11.2023. u 21:05
get url
text

VEZANI TEKST - Zastupnici pozivaju EU da otvori pregovore sa BiH, a Vijeće ministara da kaže šta su uradili dosad

Naspram deklarativnog opredjeljenja za evropski put u rezoluciji stoje praksa i rezultati, o čemu su na sjednici Zastupničkog doma, kada je u utorak usvojena rezolucija, govorili i neki opozicioni zastupnici.

- Imam osjećaj da se pokušava stvarati privid da smo svi za evropski put, a suštinski dio vladajuće koalicije ne čini dovoljno napora, pa čak i na neki način zaustavlja taj evropski put – prokomentirao je Branislav Borenović, zastupnik PDP-a, koji je zajedno s kolegicom Mirom Pekić bio suzdržan kod usvajanja rezolucije.

Dodao je da smo bili svjedoci priče, aludirajući na SNSD, da je bolje biti dio BRICS-a (unije koju su osnovali Brazil, Rusija, Indija, Kina i Јužnoafrička Republika) nego Evropske unije i da treba zaustaviti evropski put. Ocijenio je da su, po pitanju reformi, slabašni rezultati.

I dok se rezolucijom želi reći da je Bosna i Hercegovina postigla napredak i da su sve stranke za njen evropski put, podsjetit ćemo da je dosad usvojeno pet "evropskih" zakona, odnosno izmjena i dopuna postojećih. Za bar dva zakona postojale su krupne zamjerke, uključujući i iz međunarodne zajednice, te su ih i analitičari ocijenili neevropskim.

Pri tome treba imati u vidu da su prošli mjeseci između usvajanja u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine i usvajanja u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, gdje iste stranke imaju većinu ("Trojka", HDZ i SNSD).

VEZANI TEKST - Jesu li usvojeni "evropski zakoni" napredak ili nazadak?

Usvojen je tako Zakon o slobodi pristupa informacijama u institucijama BiH, koji su u Transparency international (TI) BiH ocijenili lošijim od postojećeg.

Usvojene su i izmjene i dopune Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) koji predviđa i da će se u roku od godinu dana donijeti novi zakon koji će biti usklađen sa evropskim standardima. Ove izmjene su iz TI nazvali prividom reformi ističući da nisu obhvaćene sve preporuke EU-a. Kritike je uputilo i samo Visoko sudsko i tužilačko vijeće.

Vijeće ministara BiH je ovaj zakon usvojilo na sjednici u maju koju su predstavnici vladajućih stranaka nazvali historijskom, a trebala su četiri mjeseca da prođe proceduru u Parlamentu BiH.

Na istoj historijskoj sjednici u maju je usvojen i zakon o vanjskim poslovima. Kako funckionira koalicija na državnom nivou govori i to da je SNSD oborio ovaj zakon u utorak na Zastupničkom domu, zajedno sa zakonom o zaključivanju i izvršavanju međunarodnih ugovora.

VEZANI TEKST - Blokada i ucjene u Parlamentu BiH, delegati iz SNSD-a nisu podržali nijedan zakon

To nije prvi, a vjerovatni ni posljednji put da SNSD obara zakone jer, kako je predsjednik te stranke Milorad Dodik u nekoliko navrata naveo, neće podržati nijedan zakon dok ne bude usvojen zakon o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine kojim žele "protjerati" strane sudije iz ovog suda. Predstavnici "Trojke", HDZ-a i SNSD-a iz sastanka u sastanak ne postižu konkretan dogovor, a jednom kada su ga postigli Dodik ga nije ispoštovao po pitanju usvajanja zakona o sudovima. 

Vladajuća većina uspjela je zasad bez većih zamjerki usvojiti Zakon o organizaciji tržišta vina u BiH, izmjene i dopune Zakona o ombudsmenu za ljudska prava, te izmjene i dopune Zakona o strancima. 

Od evropskih zakona već duže vrijeme se najavljuje, a potom blokira zakon o sudovima. Nema ni zakona o sprječavanju sukoba interesa, a zakon o sprječavanju pranja novca je u najavi i nadanjima vladajuće većine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.