open-navfaktor-logo
search
Parlament
Izmjene brojnih zakonskih rješenja danas pred državnim zastupnicima
Pred zastupnicima Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas će se naći brojne tačke dnevnog reda koje se tiču izmjena nekoliko zakonskih rješenja.
07.06.2023. u 08:33
get url
text

Jedan od zakona tiče se ukidanja poreza na dodatnu vrijednost na doniranu hranu koji je predložilo 15 državnih zastupnika uz prijedlog da se izmjene Zakona o PDV-u razmatraju po hitnom zakonodavnom postupku.

Pred zastupnicima će se naći i izmjene Zakona o ombudsmenu za ljudska prava, Zakona o službi u Oružanim snagama BiH te Zakona o radu u institucijama Bosne i Hercegovine, ali i Prijedlog zakona o moru.

Donošenje Zakona o moru predložili su zastupnici Stranke demokratske akcije (SDA) koji su u obrazloženju naveli da Bosna i Hercegovina kao pomorska suverena država treba imati propise kojima se uređuje morski prostor i pomorski prostor i pravni režim u njima.

- Međutim, BiH još nije povukla crte od kojih se računa širina teritorijalnoga mora, što je nužno uraditi kako bi se načinila razlika između dva različita pravna režima: unutrašnjih morskih voda i teritorijalnoga mora, oba nad kojima obalna država vrši suverenitet i koji ulaze u obim njena državnoga područja - naveli su.

Među predloženim tačkama dnevnog reda su i izmjene Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine koje predlaže zastupnik Socijaldemokratske partije (SDP) Saša Magazinović, a tiču se onemogućavanja otkupa zatvorskih kazni izrečenih za ratne zločine.

Na dnevnom redu su i izmjene Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, Zakona o državljanstvu, kao i Informacija o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini za prethodne dvije godine te Informacija o radu Tužilaštva BiH za prošlu godinu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.