open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Nedostajao jedan Hrvat: Komisija nije mogla odlučiti da li su Nikšić, Petrović, Milinović bili u sukobu interesa
Komisija za odlučivanje o sukobu interesa danas nije mogla odlučiti da li su Nermin Nikšić, Obren Petrović, Aleksandar Zolak, Draško Milinović, Mirela Pelidija u sukobu interesa. 
25.09.2023. u 14:43
get url
text
Mira Pekić
Mira Pekić

Razlog tome je što komisija nije imala kvorum za rad jer je nedostajao jedan član iz reda hrvatskog naroda.

Iako je sjednica bila zakazana prije 20 dana i svi članovi su potvrdili da će doći, na sjednici se danas nisu pojavili Radovan Kovačević (SNSD), koji je delegat u Parlamentranoj skupštini Bosne i Hercegovine, Slavko Matić (HDZ) i Denis Zvizdić (NiP) koji su zastupnici u bh. Paralmentu, niti Damirka Mioč, zamjenica direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH.

Kako se moglo čuti prije nego što je sjednica otkazana, Mioč je opravdala svoj izostanak, Zvizdić i Kovačević su se pola sata prije sjednice komisije javili da neće doći, dok je Matić odgovorio da je na sastanku u Banjoj Luci, ali tek nakon što su ga nazvali na telefon.

- Svi smo mi otkazali neke svoje obaveze da bismo bili ovdje. Ovo je veoma neozbiljno. U proteklom mandatu komisije nismo imali ovakvu situaciju - prokomentirala je Mira Pekić (PSP), predsjedavajuća Komisije. 

Rekla je da je ovo više sramota vlasti nego opozicije jer se nije pojavio niko od članova komisije koji dolaze iz stranaka u vlasti, dok su došli oni koji su iz opozicije. 

Ova komisija je danas trebala glasati o predloženim odlukama da su Nikšić, Zolak, Petrović, Milinović, Pelidija bili u sukobu interesa dok su obnašali funkcije u institucijama Bosne i Hercegovine, kao i za Sanjina Kodrića, Miloša Pepića i Irenu Šiško. 

Postupak protiv Nikšića, kao tadašnjeg zastupnika SDP-a u Parlamentu BiH, pokrenut je u maju prošle godine jer je njegov bliski srodnik direktor preduzeća koje se finansiralo iz budžeta u iznosu većem od 5.000 KM. Postupak protiv Draška Milinovića, kao direktora Regulatorne agencije za komunikacije (RAK), pokrenut je jer je u funkciji ovlaštenog lica Udruženja teniski savez RS-a koje se finasniralo iz budžeta u iznosu većem od 50.000 KM.

VEZANI TEKST - Utvrđen sukob interesa za Nermina Nikšića, Obrena Petrovića, Aleksandra Zolaka, ali...

Sukob interesa se utvrđivao za Obrena Petrovića, tadašnjeg i sadašnjeg zastupnika SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH, jer je njegov sin obavljao funkciju v. d. zamjenika direktora jednog javnog preduzeća koje se finansiralo iz budžeta. Postupak protiv Zolaka, kao tadašnjeg direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, pokrenut je jer je njegov bliski srodnik član skupštine privrednog društva iz Banje Luke koje je sklapalo ugovore s budžetom u iznosu većem od 5.000 KM. Postupak je uslijedio za Mirelu Pelidiju, koja je bila član Žalbenog vijeća pri Vijeću ministara BiH, a bila je član nadzornog odbora privatne firme koja je u 2020. godini poslovala s institucijama koje se finansiraju iz budžeta.

Sankcije su danas trebale biti izrečene, između ostalog, za Petrovića i Milinovića imajući u vidu da su i dalje na istim pozicijama. 

U komisiji nam danas nisu mogli reći koji iznos sankcija je predložen, osim što su potvrdili neformalne informacije da je za Milinovića kazna "drastična", ali u skladu sa zakonom.

S druge strane, kako nam je pojašnjeno, ova državna komisija ne može izreći sankcije, naprimjer, Nikšiću i Zolaku s obzirom na to da više ne primaju plaću u institucijama Bosne i Hercegovine već se njima samo utvrđuje da su bili u sukobu interesa.

Iduća sjednica Komisije za odlučivanje o sukobu interesa, prema gruboj procjeni, neće moći biti zakazana prije kraja oktobra.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.