open-navfaktor-logo
search
Potvrđeno za Faktor
Novalićev advokatski tim podnio krivičnu prijavu protiv sutkinje koja je potvrdila optužnicu u slučaju "Respiratori"
AUTOR: Am. S.
30.05.2024. u 19:10
get url
text
Fadil Novalić
Fadil Novalić
Advokatski tim Fadila Novalića danas je Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo podnio krivičnu prijavu protiv sutkinje Suda Bosne i Hercegovine Enide Hadžiomerović, koja je postupala kao sudija za prethodno saslušanje u krivičnom predmetu "Respiratori".
Ovu informaciju za Faktor potvrdio je član advokatskog tima Fadila Novalića, Elmir Jahić. On je naveo kako postoji osnov sumnje, da je Hadžiomerović počinila više krivičnih djela, konkretno nesavijestan rad, zloupotreba položaja i druga krivična djela propisana Krivičnim zakonom Federacije BiH i Krivičnim zakonom BiH.
- Do osnova sumnje i odluke da se podnse krivična prijava došli smo nakon detaljne analize materijalnih dokaza, dokumentacije koja je bila u ingerencijama Suda i Tužilaštva BiH. Prije svega akcenat je bio na analizi dokumentacije koja je dostavljena od Tužilaštva BiH uz podignutu optužnicu. Mi smo utvrdili, i u tom kontekstu zasnovali osnov sumnje da je postupajuća sutkinja propustila da izvrši sve one radnje koje zakon propisuje u obavezu sudiji za prethodno saslušanje.
Konkretno, prva aktivnost se nije utvrdila van razumne sumnje, odnosno sutkinja nije imala dokumentaciju kojom bi tu odluku zasnovala po pitanju stvarne nadležnosti suda. Druga stvar, što je propustila da ispita i formalnu ispravnost optužnice, jer je optužnicom u konkretnom slučaju, našem branjeniku i drugima stavljeno na teret više krivičnih djela. Međutim,  osim indicija, nije bilo dokumentacije i dokaza na kojima bi Tužilaštvo zasnivalo podizanje optužnice – pojašnjava on.
Kaže kako je nadležnost Suda BiH zasnovana na dokumentaciji tipa zahtjev za međunarodnu pravnu pomoć, koja je upućena nadležnim institucijama Crne Gore, Srbije, Hrvatske, i misli, Velike Britanije.
- Ali to nisu dokazi, to su indicije. I u konačnici, najjači argument koji potvrđuje naše osnove sumnje su pravosnažne presude Suda BiH u predmetu "Respiratori", kojima su Novalić i drugi pravosnažno oslobođeni onih krivičnih djela na kojima je targetirana nadležnost Suda i Tužilaštva BiH. To su udruživanje radi činjenja krivičnih djela i krivično djelo pranje novca – kaže Jahić.
Podsjeća kako je u svim pravosnažnim presudama, Sud konstatirao van razumne sumnje da se Tužilaštvo prvenstveno nije ni bavilo dokazivanjem te činjenice.
- To je vrlo interesantna konstatacija. Sud konstatira da se nije bavilo, a Tužilaštvo je na tim krivičnim djelima, pod izgovorom da postoji osnov sumnje, podgilo optužnicu i na neki način "prisililo" Kantonalno tužilaštvo da im ustupi predmet.
Sve to dodatno ukazuje na osnove sumnje da se ovdje radi o jednoj organiziranoj grupi formiranoj od strane sutkinje Hadžiomerović, sudija Brace Stupara i ostalih, koji su učestvovali u prvostepenom i drugostepenom postupku, s izuzetkom Branka Perića i Tatjane Kosović. Za sve ostale, osim to dvoje sudija, postoje osnovi sumnje utvrđenih na osnovu raspoložive materijalne dokumentacije, da imaju obilježlja krivičnog djela u njihovim radnjama činjenja, odnosno nečinjena – rekao je advokat.
Dodaje kako su u fazi finaliziranja krivične prijave protiv bivše glavne tužiteljice Gordane Tadić, sudija Stupara, Redžiba Begića i Amele Huskić.
- Također, postoji i osnov sumnje na inkriminaciju kada je u pitanju Mladen Stupar, vještak Agencije za forenziku, koji je radio vještačenje medicinskih uređaja – naveo je Jahić
Dalje dodaje kako je indikativno da je glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić obmanula javnost.
- Ona je u gostovanju na jednoj televiziji, mislim, 29. maja 2020. godine, izjavila da imaju dokaze SIPA-e na kojima ustanovljavaju nadležnost Suda za udruživanje, pranje novca itd. Međutim, ta informacija, prema dokumentaciji kojom odbrana raspolaže, nije tačna, jer je SIPA samoinicijativno, po nekim usmenim aktivnostima, dostavila informaciju Tužilaštvu u junu mjesecu da su poduzeli aktivnosti preko svojih nadležnih službi u cilju provjere navoda pranja novca i udruživanja. Suprotno izjavi tadašnje glavne tužiteljice, dokumentacija SIPA-e demantira tu izjavu.
Dalje, 1. oktobra Tužilaštvo je zaprimilo dokument SIPA-e koji van razumne sumnje prezentuje informacije nadležnih vlasti iz Crne Gore, koji u potpunosti isključuju i najmanj osnov sumnje kada je u pitanju pranje novca i te aktivnosti na kojima Tužilaštvo targetira svoju nadležnost – ističe Jahić.
Nastavlja kako se ta informacija SIPA-e dopunjava 14. decembra sa informacijama od nadležnih vlasti Hrvatske i Velike Britanije te da uopće nema tih tragova.
- Indikativno je da te dokumente Tužilaštvo iz njima poznatih razloga u postupku podizanja optužnice nije poslalo Sudu. Da su oni dostavili te dokumente, onda bi sami sebe demantirali, zašto onda pokreću aktivnosti pred nenadležnim Sudom.
Recimo, ova dokumentacija u konačnici utvrđuje i da je pravilno utvrđena disciplinska odgovornost gospođe Tadić, kada je u pitanju njena sklonost ka manipulaciji i ručnom dodijeljivanju predmeta – mišljenja je Jahić.
On za Faktor navodi i kako odbrana u posjedu zvaničnog dopisa državnog tužioca Džermina Pašića.
- On je naveo kako je odlukom glavne tužiteljice on delegiran u taj tužilački tim i da je naknadno "ubačen" u CMS tužilaštva kao postupajući tužilac. Dakle, nije bilo elektronskog odabira tužioca nego su targetirani smišljeno, u namjeri da se po svaku cijenu našem branjeniku povrijedi jedno od elementarnih ljudskih prava, a to je da mu se sudi pred nepristrasnim sudom. U konkretnom slučaju, oni su procijenili da politički montiran proces mogu provesti pred Sudom BiH – obrazložio je Jahić.
On potom podsjeća kako je u javnost procurila informacija, odnosno izvještaj OHR-a prema Ujedinjenim nacijama gdje su, ističe, iznesene neistine.
- Vama je poznato da je advokatski tim reagirao. Mi smo dobili odgovor OHR-a i mi se zahvaljujemo što je iskazano time poštovanje ovoj državi i advokatskom timu. Oni su nas obavijestili da su te netačne navode ispravili, što je značajan vjetar u leđa koji daje vjeru da zaista postoji nada da se urušeni pravosudni sistem reinkarnira ili reformiše – govori Jahić.
U skladu s tim ohrabrenjem koji su dobili od OHR-a, dodaje on, advokatski tim razmatra da uputi i dopis Američkoj ambasadi u BiH.
- Ambasada SAD-a je, javnosti je poznato, tokom čitavog politički monitanog procesa sukcesivno izlazila sa određenim netačnim informacijama narušavajući persumciju nevinosti gospodina Novalića.
Zadnja informacija je bila po pitanju ekonomskih pokazatelja. Upravo na bazi ohrabrenog stava i respekta koji je ukazao OHR, razmatramo da pošaljemo jedan dopis ambasadoru, vjerujući da i u njegovom timu postoje ljudi koji, kao u OHR-u, nemarno izvršavaju svoje poslove.
 Statistički podaci s kojima je ambasador izašao u javnost mogu samo da govore da se radi o periodu Vlade FBiH 2011-2014. Dakle, periodu premijera Nermina Nikšića, a nikako Novalića. Iz razloga što su zvanični parametri, a koji su poznati i međunarodnoj zajednici i cjelokupnoj javnosti, bili progresivni u mandatnom periodu Novalića – konstatirao je on.
U narednim danima, zaključuje Jahić, odbrana će podnijeti i ostale krivične prijave.
- Svakako idu i ostale pritužbe i disciplinske prijave Uredu disciplinskog tužioca. Javnost će biti obaviještena pod kojim brojem je zavedena danas podnesena krivična prijava, koji tužilac je to zadužio, da javnost prati da li će neko pokušati, bez detaljnog pretresanja naznačenih osnova sumnje, da taj predmet drži u ladici ili slično – poručuje.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.