open-navfaktor-logo
search
Sud u Sarajevu
Odgođen početak suđenja ljekarima optuženim za smrt malene Džene Gadžun
Odgođen je početak suđenja Suadu Rožajcu, Jasmini Halimić-Alajbegović i Nini Jovanović, ljekarima koji su optuženi da su skrivili smrt dvoipogodišnje Džene Gadžun iz Kaknja.
02.11.2023. u 10:23
get url
text

VEZANI TEKST - U četvrtak počinje suđenje ljekarima optuženim za smrt malene Džene Gadžun

Ročište, zakazano za danas u Kantonalnom sudu u Sarajevu, odgođeno je jer se nije pojavilo troje branilaca optuženih, kao i optužena doktorica Nina Jovanović. 

Kako je navela sudinica Indira Jahić, koja predsjedava tročlanim vijećem, jedan od branitelja opravdao je svoj izostanak navodno zbog činjenice jer se nalazi izvan BiH sa fotografijom avionske karte.

- Kako sva tri od branitelja rade u zajedničkoj advokatskoj kancelariji ili njihove kancelarije imaju i druge advokate, pa ukoliko je neko bio fizički spriječen da jutros dođe na ročište, mogao je naći zamjenu - kazala nam je Sabina Kadrić iz Advokatskog društva Sabina Kadrić&Irma Muhović koje su zakonske zastupnice porodice Gadžun.

Kao razlog nepojavljivanja dr. Jovanović navedeno je da "joj je dostava bila neuredna". 

- Dr. Jovanović sa adresom je prijaveljna u Sarajevu, a radi u Zenici. Ako se ovo bude nastavilo mi ćemo insistirati da se odrede mjere pritvora, jer dr. Jovanović, kao i ostala dva ljekara, moraju biti prisutni. Dakle, ako se nastavi nepojavljivanje na sudu na način da se neodazivaju na glavne pretrese ili izbjegavaju prijem pismena, mi ćemo kod tužiteljica insistirati da se odrede mjere pritvora - istakla je Kadrić.        

Ispred suda danas su bili Amila i Muris Gadžić, roditelji preminule djevojčice, zajedno sa svoja dva sina.

- Kao i prošlog puta očekivali smo da će se ovako nešto desiti. Očito su krenuli sa odbranom na način da se ne pojavljuju na sudu. Međutim, kako su nam advokatice prenijele, neće im se više davati ovakva prilika, neće im se tolerisati nepojavljivanje na ročištu. Ne mogu doći na sud, a mogu raditi po privatnim ordinacijama. Rožajac može davati anestezije, raditi abortuse u privatnim ordinacijama, imam dokaze za to - kaže Amila Gadžun. 

Dodaje kako se vrate sjećanja svaki put kad dođe ispred suda. 

- Svaki put smo iznova potreseni, ali mi ćemo se i dalje boriti, nećemo odustajati. Dolazit ćemo svakog četvrtka ispred suda za naše dijete - kazala je majka preminule djevojčice Džene Gadžun.     

Novo ročište, odnosno početak suđenja, zakazano je za 16. novembar ponovo u 10 sati. 

Kako je rečeno danas u sudnici, ročišta će se ubuduće održavati svakog četvrtka.

Anesteziolog Rožajac optužen je za teško krivično djelo protiv zdravlja ljudi i krivično djelo nesavjesno liječenje, dok se oftalmolozi Jovanović i Halimić-Alajbegović terete za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Sve troje su nedavno pred Kantonalnim sudom negirali krivnju za optužbe koje su im stavljene na teret.

Džena Gadžun preminula je 14. novembra 2021. godine u KCUS-u, šest dana nakon što su ljekari optuženi za njenu smrt, u stomatološkoj ordinaciji "Dr. Bejtović" obavljali "rutinsku" operaciju očnog kapka, tokom koje je došlo do komplikacija i srčanog zastoja, te pada u komu djevojčice, iz koje se, nažalost, nikad nije probudila.

Provedenim inspekcijskim nadzorima nakon ovog tragičnog događaja utvrđeno je da apsolutno ništa što je urađeno u slučaju operacije dotada potpuno zdrave djevojčice sa svim urednim nalazima nije rađeno u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima.

Operaciju je radilo osoblje privatne ordinacije Halimić, doktorice Jasmina Halimić-Alajbegović i Nina Jovanović, za koju je utvrđeno da ne posjeduje licencu Ljekarske komore Kantona Sarajevo. Operacija je obavljena u stomatološkoj ordinaciji, tačnije u prostorijama koje iznajmljuje dr. Benjamin Bejtović i koje, kako je laboratorija Verlab potvrdila, nemaju zakonsku verifikaciju.

Oprema anesteziologa dr. Suada Rožajca, kako je također potvrđeno iz Verlaba, nije zakonski verifikovana.

Bez obzira na sve to, za sve vrijeme trajanja istrage, ljekari optuženi za smrt djevojčice nisu snosili nikakve sankcije u smislu mjera zabrane za rad sa pacijentima, a tako je do danas.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.