open-navfaktor-logo
search
Klinika za pedijatriju
Prof. dr. Hasanbegović: Nadali smo se pomoći kolega iz Opće bolnice, uz djecu često su i oba roditelja oboljela od COVID-19
Od početka pandemije izazvane koronavirusom, kroz Izolatorij Klinike za pedijatriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), prošlo je 239 mališana i njihovih roditelja. Od te brojke, 36 mališana, 17 majki i dva oca imali su COVID-19.
AUTOR: Merima Čustović
03.12.2020. u 07:41
get url
text

Novi pacijenti svakodnevno dolaze i odlaze, a trenutno je u ovoj zdravstvenoj ustanovi, koja spada u sami vrh visokorangiranih klinika po kvaliteti pružanja zdravstvene usluge u regiji, smješteno četvero oboljele djece sa majkama koje su također, pozitivne na SARS-CoV-2.

Ovakvu organizaciju nema ni Ljubljana

Kaže to prof. dr. Edo Hasanbegović, direktor Discipline za zdravlje djeteta KCUS-a, i dodaje da dnevno kroz trijažni šator Klinike prođe oko 200 djece iz oba entiteta i Distrikta Brčko, ali i njihovih roditelja.

- Problem je što su uz djecu i roditelji, vrlo često oba roditelja, pozitivni na COVID-19. No, dobro se nosimo sa svim izazovima koje imamo posljednjih mjeseci. Mi smo cijela dva sprata odvojili samo za Izolatorij, a jedna trećina medicinskog osoblja sa Klinike rezervisana je za rad u njemu. Imamo sve neophodno, od respiratora, do potrebnih lijekova i zaštitne opreme. Istakao bih da nikada od početka pandemije nismo došli u situaciju da nam nešto zafali. Niko na Kliniku, ni od medicinskog osoblja, ne može ući, a da mu temperatura ne bude izmjerena i to je tako mjesecima. Urgentna odjeljenja, među kojima je i ono gdje leže naši najmlađi onkološki pacijenti, tako smo osigurali da im je nemoguće prići. Mislim da ovakvu organizaciju nemaju ni u Ljubljani – dodaje Hasanbegović.

Kaže kako od COVID-19 obolijevaju sva djeca, od beba, do 18-godišnjaka. Najteže kliničke slike prate upale pluća, ali su vrlo česti i kašalj, gastrointestinalni problemi poput proljeva, mučnine, povraćanja...

- Generalno malo se govori o djeci oboljeloj od COVID-19. Razlog tome vjerovatno je što ona nisu toliko podložna zarazi, ali i što tu zarazu najčešće prati blaža klinička slika. No, moram reći da smo mi imali i teških slučajeva. Trenutno u Izolatoriju imamo dijete koje je tu 15 dana i koje se bori sa COVID-19. Na svu sreću naše medicinsko osoblje do sada uspješno je odgovorilo na sve zadatke. Imamo tim koji je u svakom trenutku spreman pružiti svu neophodnu medicinsku pomoć i brigu najmlađim pacijentima, ali i njihovim roditeljima koji su cijelo vrijeme tu uz svoju djecu – napominje Hasanbegović.

Liječimo djecu iz cijele FBiH, Brčko Distrikta, istočnog dijela RS

Oboljela djeca i njihovi roditelji u Izolatoriju obično se zadrže od sedam do deset dana. Oni sa težom kliničkom slikom i duže do 20 dana. Zbog toga veliki teret trpe svi jer mnogi "zaboravljaju", kaže Hasanbegović, da je Klinika za pedijatriju tercijarni nivo zdravstvene zaštite.

- Mi smo jedini referalni centar u državi sa 13 vrhunskih odjeljenja. Liječimo djecu iz cijele Federacije BiH, Brčko Distrikta, istočnog dijela entiteta RS. Nama dolaze djeca sa najtežim bolestima, plus ona sa COVID-19. U posljednja dva mjeseca imali smo više od 30 ljekara i medicinskih sestara koji su bili van stroja u izolaciji. U takvim situacijama nije često da ljekara, koji bi trebao imati slobodan dan kako bi se odmorio i bio spreman za narednu smjenu, pozovemo na posao – naglašava Hasanbegović.

Dodaje kako su se iskreno nadali pomoći iz Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš". Čak su im, kaže, pisali i dopise preko resornih ministarstava Kantona Sarajevo i Federacije BiH, ali uzalud.

- Opća bolnica ima dječije odjeljenje u koje je uloženo dva miliona i 800.000 KM. Tamo radi deset pedijatara koji su došli iz cijele Federacije BiH, 20 medicinskih sestara, pet specijalizanata, a nama šalju sve. Mi smo tercijarni nivo gdje se liječe djeca sa onkološkim bolestima, limfomima, dijabetesom, imunodeficijencijama, teškim neuropedijatrijskim slučajevima multiple skleroze... Zar naše kolege iz Opće bolnice ne bi trebale preuzeti dio odgovornosti i liječiti barem djecu sa COVID-19 koja ne zahtijevaju respiratornu podršku!? U svim zemljama u regiji Beogradu, Zagrebu, Ljubljani, liječenje Covid-pozitivne djece organizirano je tako da su bolnice te koje su preuzele oboljele mališane. Samo kod nas nije tako – kazao je Hasanbegović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.