open-navfaktor-logo
search
Čeka se dogovor
Radnički neposluh još na snazi, zenički rudari iz Stare jame bit će prebačeni u Raspotočje
Zaposlenici Rudnika mrkog uglja Zenica ni poslije današnjeg sastanka sa Upravom tog preduzeća nisu prekinuli radnički neposluh te obnovili proizvodnju, koja je prekinuta još 25. maja, ali su obaviješteni da će jamski radnici iz pogona Stara jama biti prebačeni u jamu Raspotočje.
07.06.2023. u 13:49
get url
text

Direktor Mensur Hukić, u obraćanju rudarima, istakao je kako im je do deblokade računa preostalo da postignu dogovor s još četvericom radnika, koji do sada nisu pristali odgoditi realizacije izvršnih sudskih presuda za neplaćene doprinose za penziono osiguranje. 

- Ja ne znam šta ova četverica misle, ali ja ih pozivam da dođu i da ne drže za taoce 860 radnika - kazao je predsjednik Samostalnog sindikata radnika RMU Zenica Elvedin Avdić.

Javno preduzeće Elektroprivreda Bosne i Hercegovine, kako je kazao direktor Hukić, odobrilo je novac za isplatu aprilske plaće, naknade za topli obrok, uplatu doprinosa penzionisanim radnicima te za izmirenje blokada od strane dobavljača, ali svi radnici koji su još zaposleni u tom preduzeću, trebaju na određeno vrijeme povući blokade za svoja potraživanja za PIO/MIO, koje preduzeće svima uplaćuje prilikom odlaska u penziju.

On je izrazio uvjerenje kako će postići dogovor i s preostala četiri radnika te da će već danas početi realizacija dogovora i deblokada računa, a onda i isplata plaća radnicima. 

- RMU Zenica ima budućnost sa ozbiljnom reorganizacijom. Trenutna mogućnost reorganizacije jedino je koncentracija radne snage na jedan proizvodni pogon, kako bi se postigao dovoljan broj proizvodnih, jamskih radnika na radnim mjestima da se može osiguraiti normalan proces proizvodnje, da imamo produktivnu proizvodnju i da imamo planirane količine uglja.

Sa planiranim količinama uglja, ostvarenjem plana, ostvarit će se i dostatni prihodi za ekonomsku stabilnost i izmirivanje svih obaveza - naglasio je Hukić.

RMU Zenica ima problema s osiguranjem jamske radne snage za dva pogona te smatra kako je ovo bila jedino moguća mjera, da se održi rudnik i da se kroz program racionalizacije broj radnika svede na optimalan broj. Cilj je da se proizvodnjom osiguraju sredstva za normalno funkcioniranje te će proizvodni radnici iz pogona Stara jama biti premješteni u jamski pogon Raspotočje.

- Sa Starom jamom to se nije moglo i iz tog sam razloga jučer dobio odluku o privremenoj obustavi rudarskih radova u pogonu Stara jama, nakon čega će, vjerovatno nakon 30 dana, uslijediti odluka o konačnom obustavljanju ili zatvaranju Stare jame te će uslijediti izrada projektne dokumentacije i svih potrebnih dokumenata, akata i projekata da bi se to privelo kraju - najavio je Hukić.

VEZANI TEKST - Otkazan protest rudara pred Vladom FBiH u Sarajevu najavljen za sutra

Očekivana proizvodnja, s jamskim radnicima iz pogona Stara jama, u pogonu Raspotočje, bila bi oko 35.000 tona mjesečno, s čime bi omogućili dostatne prihode za servisiranje svih obaveza. O optimalnom broju radnika, sada je, dodaje, teško govoriti, ali je izvjesno da će ih biti manje te da će radnici koji budu neraspoređeni, biti zbrinuti kroz socijalne programe zbrinjavanja.

Sindikat, dodao je Avdić, podržava plan racionalizacije, ali samo pod uslovom da svi radnici budu adekvatno zbrinuti. Takav proces, dodao je, očekuje i sve ostale rudnike iz Koncerna JPEPBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.