open-navfaktor-logo
search
Uskoro stižu iz Moneyvala
Usporena borba protiv pranja novca: Je li SNSD doveo BiH u opasnost da bude vraćena na sive liste, šta one znače
Odbor stručnjaka za sprečavanje pranja novca Vijeća Evrope (Moneyval) za desetak dana stiže u Bosnu i Hercegovinu kako bi evaluirali našu državu i ocijenili efikasnost mjera u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti. Za pozitivnu ocjenu važan je zakon o sprečavanju pranja novca kojeg pak Parlament BiH protekle sedmice propustio usvojiti.
03.02.2024. u 07:44
get url
text

VEZANI TEKST - Šta je donijela sjednica Doma naroda: Pogrešna taktika "Trojke", sve smo dalje od otvaranja pregovora s EU u martu

Nameće se pitanje je li BiH zbog SNSD-a dovedena u opasnost da ponovo dospije na sivu listu, koja sobom nosi finansijske, političke i ekonomske posljedice. Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti usvojen je u decembru u Zastupničkom domu Parlameta BiH po hitnom postupku, ali zbog protivljenja delegata iz SNSD-a, nije usvojen na sjednici Doma naroda u srijedu već je vraćen u redovnu proceduru, koja je duža.

U obrazloženju samog zakona, kao i dopisu ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić, upozoreno je da, ako se međunarodni stadardi ne integrišu u zakon do najavljene posjete Moneyvala od 13. do 28. februara, realna je mogućnost da BiH ponovo dospije na sive liste međunarodnih tijela za kontrolu sistema borbe protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti (FATF, Moneyval i EU).

Posljedice sive liste 

Upozoreno je i na posljedice u slučaju lošeg izvještaja pa je između ostalog istaknuto da bi to ugrozilo ekonomsku sliku BiH i pristup evropskim sredstvima, a posebno bi se odrazilo na bankarski sektor gdje bi transakcije bile usporene zbog kontrola koje bi bile višestruko rigidnije i detaljnije.

- Također, to bi značilo usporen finansijski promet u BiH kao i iz BiH prema svijetu. Mogućnost da BiH postaje dio jedinstvenog područja plaćanja eurima (SEPA) jednostavno bi bila isključena, a domaće kompanije bi prolazile višestruke provjere prije uspostavljanja bilo kakvog poslovnog odnosa. Ukoliko dođe na jednu od ovakvih lista (a najvjerovatije na sve), a zbog promjene FATF metodologije u vezi procjene zemlje, BiH će trebati puno više vremena da bude delistirana nego što je to bio slučaj u prošlosti – navedeno je u obrazloženju i dopisu ministra.

Ukazano je da novi zakon nije jedina mjera koju treba provesti da bi se izbjeglo listiranje, ali jeste osnovna.

Zakon ima težinu, ali...

Denis Hadžović, direktor Centra za sigurnosne studije BiH, stava je da BiH nije u opasnosti da dospije na sivu listu "s obzirom na to da je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine u četvrtak usvojilo dva dokumenta koji su za FATF (Grupu za financijsku akciju protiv pranja novca) možda i važniji od zakona".

Vijeće ministara je u četvrtak usvojilo Procjenu rizika od pranja novca i finansiranja terorizma u BiH povezanih s virtualnom imovinom i novi trogodišnji Akcijski plan za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma u BiH povezanih s virtualnom imovinom.

- Naravno, zakon ima težinu, ali više je vezan za evropski put BiH. Zato je čudno da su SNSD-ovi političari odlučili vratiti zakon u redovnu proceduru, čekajući rasplet oko ostalih zakona za koje su zainteresovani. Nažalost je ovaj zakon pao pod političku kalkulaciju. Ali više će se odraziti za početak pregovora sa EU-om nego za radnu grupu FATF-a – dodao je Hadžović.

VEZANI TEKST - Delegati pitali za stvarni razlog što danas nema zakona o sprečavanju pranja novca, kolegij prešutio

Napomenuo je da će se, i kada bude usvojen zakon o sprečavanju pranja novca, morati opet mijenjati zbog novog zakona EU-a, kojim će se provesti još jedan vid zaštite od pranja novca, a odnosi se na transport vezano za kriptovalute, fudbalske klubove, gotovinu koju je moguće upotrebljavati.

Izjavu ministra Nešića nismo uspjeli dobiti jer se nije javio na telefon, ali je zanimljivo da, nakon pisanog obrazloženja o važnosti zakona, nije bio prisutan na sjednici Doma naroda da kao predlagač zakona brani hitnost procedure.

Nezir Pivić, koji je u prethodnom sazivu Vijeća ministara BiH bio šef Delegacije Moneyvala BiH, istakao je da je zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti trebao biti osnovni alat u borbi protiv organizovanog kriminala, korupcije i pranja novca.

- O njegovoj važnosti svjedoči i činjenica da se nalazi na listi uslova Evropske komisije za otvaranje pregovora sa Bosnom i Hercegovinom, ali je i uslov komiteta eksperata Moneyvala da BiH zadrži status punog povjerenja. Dakle, radi se o najvažnijem zakonu u oblasti koju uređuje, te bi prije usvajanja strateških dokumenata i podzakonskih akata bilo logično prvo usvojiti zakon.

U konačnici da li su uslovi ispunjeni ili ne, odluku donosi komitet Moneyvala, a sve što mi možemo u ovom trenutku jeste da se nadamo najboljem ishodu. Međutim, govoreći iz ličnog iskustva stečenog u statusu šefa delegacije BiH pri Moneyvalu, vraćanjem u redovnu proceduru ovog zakona, država i svi građani izgubili su dragocjeno vrijeme – dodao je Pivić.

Dopis na Zakon o sprečavanju pranja novca

Dopis o Zakonu o sprečavanju pranja novca

Dopis ministra Nešića 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.