open-navfaktor-logo
search
Ostaci ugašene fabrike
Više od 2.000 tona opasnih spojeva hlora: Iz kruga nekadašnjeg HAK-a u Tuzli počelo uklanjanje opasnog otpada
Opasni otpad godinama je odlagan nepropisno, odnosno stavljan je u bačve i zakopavan u zemlju
Autor: J. B.
28.03.2024. u 15:07
get url
text
Uklanjanje otpada nekadašnjeg HAK-a
Uklanjanje otpada nekadašnjeg HAK-a
Iz kruga nekadašnje fabrike HAK u Tuzli danas je počelo uklanjanje opasnog otpada. Za ovaj projekat dva miliona KM osiguralo je Federalno ministarstvo okoliša i turizma, nakon incijative koju su u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovini pokrenuli zastupnici Stranke demokratske akcije (SDA) Salko Zildžić, Fahrudin Skopljak i Azmir Husić.
- Prvi dio ugovora podrazumijeva analizu tla i tačnu procjenu koliko je tla kontaminirano. Rade se takozvane vodonepropusne kade koje će služiti za prihvat kontaminiranog materijala, a zatim slijedi analiza da bi utvrdili koji je najbolji metod za uklanjanje opasnog otpada. Površina je oko 1.000 metara kvadratnih - kaže Anela Ajšić, ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona.
Prva faza radova košta više od miliona KM, dodala je Ajšić, a kada se urade analize i utvrdi način tretmana kontaminiranog zemljišta bit će poznata i konačna cijena cijelog projekta.
- Kontaminirana zemlja i kruks će se premjestiti u vodonepropusne kade, koje imamo tri. Najveća je površine 2.000 kvadratnih metara i dubine jednog metra i ona je predviđena za kruks, a druge dvije, koje su manje, predviđene su za zemlju kontaminiranu od kruksa - kaže Nenad Lovrić iz kompanije Kemokop, nosioca konzorcija firmi koje obavljaju radove u Tuzli.
Inače, kruks je otpad koji je nastajao u procesu proizvodnje TDI-a, sirovine koja se koristila za proizvodnju poliuretana u ugašenoj fabrici HAK 2. Radi se o veoma toksičnom otpadu koji sadrži spojeve hlora i koji je godinama stvarala hemijska industrija u Tuzli. Kruks je odlagan u bačve i zakopavan u zemlju, što nije propisan način za demponovanje ovakvih spojeva.
- Imamo neke preliminarne rezultate i okvirno će biti oko dvije do dvije i po hiljade tona kruksa, a kontaminirane zemlje oko hiljadu tona. Uzet ćemo i uzorke i nakon mjesec dana imat ćemo više detalja da bi znali kako zbrinjavati. Prema onome što sada znamo otpad će najvjerovatnije morati biti izvezen u Evropsku uniju - kaže Lovrić.
Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić obišao je danas radove na području nekadašnjeg HAK-a i istakao da nakon 17 godina iščekivanja, ovaj dio zemljišta može biti oslobođen otpada.
- Ovdje imamo veliki potencijal za razvoj industrijske zone. Zbog toga je ovaj projekat čišćenja veoma važan, a kasnije ćemo s Gradom Tuzlom definirati budućnost ove lokacije i eventualne industrijske i privredne zone - kaže Halilagić.
kruks-hak
FOTO:
J. Bojić
1 od 5
left-arrowright-arrow
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.