open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Zbog Krivičnog zakona RS-a 14 državnih zastupnika podnijelo apelaciju Ustavnom sudu BiH
Zastupnici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, njih 14, predalo je Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine zahtjev za ocjenu ustavnosti nekoliko odredbi Krivičnog zakona RS-a.
22.09.2023. u 14:03
get url
text

Zahtjev su predali zastupnici SDA Šerif Špago, Edin Ramić, Šemsudin Dedić, Safet Kešo, Nermin Mandra, Amor Mašović, Šemsudin Mehmedović, Denijal Tulumović i Midhat Čaušević, zatim zastupnici DF-a Milan Dunović, Vlatko Glavaš i Zlatan Begić, te NES-a Jasmin Emrić i Elvisa Hodžić. 

Istakli su da smatraju da se odredbama koje osporavaju krše mnogobrojne odredbe Ustava Bosne i Hercegovine i potrebno ih je stoga staviti van snage.

Podnosioci zahtjeva, između ostalog, neustavnim smatraju kriminalizaciju klevete, odnosno to što je kleveta postala krivično djelo, što je dio Krivičnog zakona postalo i iznošenje ličnih ili porodičnih prilika, nazivanje RS-a genocidnom tvorevinom. 

U zahtjevu navode da se odredbama Krivičnog zakona krše odredbe Ustava Bosne i Hercegovine i s njom povezane odredbe Evropske konvencije o ljudskim pravima kojim se štiti pravo na slobodu izražavanja. 

- Kriminalizirati posjedovanje mišljenja je nespojivo sa ljudskim pravima - dio je obrazloženja zahtjeva. 

Kada je u pitanju kažnjavanje kroz Krivični zakon nazivanje RS-a genocidnom tvorevinom, u zahtjevu je istaknuto da hitna procedura, po kojoj je uvedena ova inkriminacija u Krivični zakon RS-a, nije bila opravdana.

- Definisanje ovog krivičnog djela kako je to urađeno u ovdje spornim odredbama je dosta neprecizno i ostavlja dosta prostora za arbitrarnost i proizvoljnu primjenu. S druge strane govoreći, smatramo da se, s obzirom na značenje i sadržaj pojma "uvreda" državni organi i institucije ne mogu uvrijediti - između ostalog je navedeno.

- S obzirom na to da nikad i nijednim zvaničnim aktom, nijednog formalnog foruma nije utvrđeno da je bosanskohercegovački entitet RS nastao kao rezultat agresije ili počinjenog genocida jasno je da se ne može govoriti o činjeničnim tvrdnjama. Izražavanje koje je spornom inkriminacijom zabranjeno može predstavljati jedino vrijednosni sud, mišljenje pojedinca koji ga eventualno iznosi - dodaje se. 

Po konvencijama, niko ne može biti uznemiravan zbog mišljenja.

Podnosioci zahtjeva su zatražili da ga Ustavni sud BiH tretira kao hitan uz obrazloženje da su posljedice "neustavnog Krivičnog zakonika veoma štetne po državu Bosnu i Hercegovinu". 

Apelacija

Apelacija

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.