open-navfaktor-logo
search
Solarni paneli
Žiško: Posljednji trzaji fosilnih lobista, više se isplati reciklirati nego spaljivati
U svijetu je sve više instaliranih solarnih panela koji će za tridesetak godina biti opasni otpad, koji se ne isplati reciklirati, tvrde lobisti za nastavak upotrebe fosilnih goriva, dok drugi tvrde da se problem rješava reciklažom solarnih panela.
05.07.2023. u 08:05
get url
text
Solarni paneli
Solarni paneli

Međunarodna agencija za obnovljive izvore IRENA u saradnji s Udruženjem proizvođača panela 2016. godine procijenila je da će samo te godine u svijetu nastati 250.000 tona otpadnih solarnih panela te je iznijela procjenu da će do 2050. godine ta količina porasti na 78 miliona tona. To je prva takva procjena napravljena u svijetu.

Naš sagovornik Denis Žiško iz bosanskohercegovačkog Centra za ekologiju, energiju i upravljanje projektima, tvrdi da neistinite informacije plasiraju trgovci koji se bogate prodajom nafte, plina i uglja i dugih fosilnih goriva.

- Trgovački lobi koji se bavi prodajom ovih energenata plasira informacije, odnosno izmišljaju neke razloge da se više isplati spaljivati, nego reciklirati. Ti lobisti su već godinama prisutni i na Balkanu i nude nam besplatno razne tehnologije, a onda će nam slati svoje smeće da ga spaljujemo u Bosni i Hercegovini – upozorava Žiško.

Odlaganje i ekološko zbrinjavanje fotonaponskih (solarnih) panela na globalnom nivou postaje sve veći problem kojim se struka za sada nedovoljno i neadekvatno bavi. Solarni paneli sadrže karcinogeni kadmij i živu koji ne mogu biti uklonjeni bez da se panel slomi, a životni vijek im je 25 godina. Zbog tih razloga smatra se da je cijeli solarni panel opasni otpad, smatraju u Međunarodnoj organizaciji IRENA.

Kineski proizvođači kažu da kada bi se paneli reciklirani po pravilima njihov bi proizvod bio skuplji nego sirovi materijali. Mala potražnja za otpacima i visoki troškovi radne snage za rastavljanje aluminijskih okvira i ostalih komponenti teško će biti profitabilan posao osim ako proizvođači panela ne budu opterećeni troškovima za reciklažu.

- Solarni paneli mogu se uspješno reciklirati isto tako kao i baterije koje se recikliraju i ponovo koriste. Ovo su posljednji trzaji fosilnih lobista da ostanu dominantini u proizvodnji energije i da je kontrolišu. Zato izlaze u javnost sa raznim teorijama zašto se ne isplati reciklirati solarne panele, već i dalje koristiti naftu, plin i ugalj. Vrijeme je da cijeli svijet shvati da je došao kraj fosilnim gorivima, ako hoćemo da preživimo na ovoj planeti. Već svjedočimo klimatskim promjenama i moramo prestati sa spaljivanjem fosilnih goriva – ističe Žiško.

On ukazuje i na države u svijetu koje imaju snažane lobističke timove jer zavise isključivo od izvoza fosilnih goriva.

- Te države koje izvoze naftu, plin ili ugalj učinit će sve, odnosno kompanije koje se bave izvozom i koje su jače od država i koje profitiraju isključivo od prodaje nafte, plina i uglja. Dakle, oni će se svim silama odupirati procesu tranzicije u proizvodnji energije od fosilnih goriva zato što gube profit i dominaciju u svijetu – zaključuje Žiško.

Solarni paneli sada uglavnom završavaju na običnom otpadu jer sistemska reciklaža te vrste otpada još nije uspostavljena nigdje u svijetu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.