Iako neće postati štetno za vaše zdravlje, nutricionisti smatraju kako se maslinovo ulje, baš kao i sva ulja, tokom zagrijavanja "raspada" čime veliki broj važnih tvari, poput omega -3 masnih kiselina i antioksidansa, propada u tom procesu.

Kako je ova vrsta ulja veoma zdrava, ali i skupa, možda je pametnije ostaviti ga u kuhinji i koristiti svježe u pripremi jela.

Nutricionisti ističu pet razloga zašto odmah morate prestati koristiti maslinovo ulje za kuhanje:

Kvalitetno maslinovo ulje je skupo, a njegove dragocjene sastojke treba zaštititi

Kako je puno zdravih sastojaka i odlično za zaštitu zdravlja, pametnije ga je u kuhinji zamijeniti pristupačnijim uljima i onima koja bolje podnose visoke temperature. Maslinovo ulje čuvajte u kuhinji i koristite hladno kao dodatak jelima.

Polifenoli iz maslinovog ulja štite zdravlje srca, a lako se unište na visokim temperaturama

Ekstra djevičansko maslinovo ulje ima izvanredan nutritivni sastav, a najznačajniji su polifenoli koji nude jaku antioksidativnu aktivnost i tako djeluju na zaštitu kardiovaskularnog sistema.
Studije stalno dokazuju kako polifenoli iz ovog ulja ne podnose dobro toplinu, pa će tako samo pet minuta zagrijavanja na 188 stepeni Celzijusa uništiti čak 50 posto hidroksitirosola i 69 posto luteolina, koji se nalaze u maslinovom ulju.

Zagrijavanjem se uništavaju omega-3 masne kiseline

Omega kiseline su zdrave masnoće koje organizmu nude samo dobrobiti. Najpoznatija je esencijalna omega-3 masna kiselina koja čuva zdravlje krvožilnog sistema i probave, održava hormonalnu ravnotežu, jača imunološki sistem te čini kosu, kožu i nokte lijepim.

Doprinose i održavanju normalnog nivoa holesterola te igraju ključnu ulogu u funkciji mozga, normalnom rastu, a i razvoju.

Maslinovo ulje sadrži i Omega 3-masne kiseline i Omega-6 masne kiseline. Uz spomenute dobrobiti, Omega-3 masne kiseline su važna komponenta ćelijskih membrana u cijelom tijelu.

Upravo su te kiseline veoma osjetljive na toplinu i lako će se uništiti kada se ulje zagrijava. Iako ne postoji tačan podatak na kojoj se temperaturi one raspadaju, najsigurnije je ne zagrijavati ga kako bi sačuvao sva svoja svojstva.

Stvaranje nepoželjnog dima

Kako smo naveli, maslinovo ulje ne podnosi dobro visoke temperature, pa zagrijavanjem iznad tačke dimljenja može otpuštati dim koji sadrži komponente štetne za zdravlje, a vi vjerovatno nećete znati da ga udišete.

Nije svako maslinovo ulje esktra djevičansko

Lako možete kupiti maslinovo ulje koje je pomiješano sa nekim drugim uljem, a jedna studija pokazala je kako oko 73 posto najprodavanijih proizvoda ne ispunjava internacionalne standarde za ekstra djevičansko maslinovo ulje, propisano od strane struke. To znači da su miješana s drugim biljnim uljima.

Šta uraditi

Nikako nemojte prestati konzumirati maslinovo ulje jer je veoma zdravo, ali ga nemojte koristiti za kuhanje. Umjesto njega koristite ulja poput - ulja kokosa, avokada, pročišćeni maslac.

Čuvanje maslinova ulja na direktnom svjetlu ili blizu štednjaka, jedna je od najčešćih grešaka. Toplina itekako utječe na maslinovo ulje.

Utječe negativno na zdravstvene benefite maslinovog ulja, ali i mijenja mu okus. Ulje čuvajte na sobnoj temperaturi i to u špajzu ili na nekom sličnom mjestu. Čuvajte ga u tamnoj flaši.

Maslinova ulja idealna su uživanje bez zagrijavanja i kuhanja. Primjera radi, za umakanje hljeba, pripremu hladnih salata, brusketa i tjestenine.